Het voorjaar is de ídéale periode om met het buiten schilderwerk te beginnen. Het is nog niet té warm wat prettig werken is. De perfecte temperatuur is rond de 20 graden zodat de verf in alle rust goed kan drogen en uitharden. In deze blog geef ik inspiratie en tips voor het buiten schilderwerk.

Onderhoud buiten schilderwerk
Het kan zijn dat je woning aan onderhoud toe is en dat het huidige schilderwerk hersteld moet worden. Zo ziet de gevel er weer fris uit en krijgt het hout weer een goede beschermlaag. Het is even een klusje maar het loont zeker de moeite om dit zelf te doen. Danielle schreef in haar vorige blog een duidelijk stappenplan zodat je goed weet welke stappen er nodig zijn.
Gevel schilderen
Is je gevel toe aan renovatie of vind je de uitstraling niet mooi? Denk er dan eens over om de gevel volledig te schilderen. Dit kan over stenen of stucwerk en zal de buitenkant van de woning een totaal andere uitstraling geven. De gevels van oude woningen maar ook van nieuwbouw huizen worden steeds vaker in kleur geschilderd. Erg geschikt is hiervoor de Kalei verf van Pure & Original, een natuurlijke en ademende verf waardoor de gevel lang mooi op kleur blijft.


Pure & Original Calx Kalei kleur: Silk White en Quartz Kalei kleur: Moonstone


Kleurgebruik
Traditionele en vergrijsde kleuren vind ik zelf het mooist om aan de buitenkant van een woning toe te passen. Buiten kleuren zijn minder trend gevoelig dan kleuren binnen in huis. De buitenkant wordt mooi als de kleuren bij de stijl van de woning of de wijk aansluiten.

Oud groen, wit, oud blauw of zacht grijs zorgen voor een tijdloos en verzorgd effect. Grijstinten zijn in opkomst voor houtwerk en gevels. Combineer dit met fris wit of in verschillende tinten grijs, dit zorgt ook voor een chique en rustige uitstraling.

 
Sikkens Rijks kleuren


Verf kleuren buiten
Bedenk van te voren wat er aan de buitenkant van de woning aandacht mag krijgen en wat weg mag vallen. Een woning met heel veel houtwerk wordt rustiger als de kleuren rustig doorlopen. Gebruik dan lichte en donkere tinten van eenzelfde kleurlijn. Wil je iets accentueren zoals een voordeur of luiken? Schilder deze dan donker of in een accentkleur. Zorg ervoor dat de kleuren niet te fel zijn en goed bij elkaar passen.

Veel verf merken hebben een serie buiten kleuren of authentieke tinten, hiervoor is al een selectie gemaakt van goede tinten om buiten te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om een keuze te maken. Door kleurstalen te lenen en bij de woning te houden zie je van te voren welke tint het mooist staat. Let er op dat de kleur goed bij de woning en bij de omgeving past.

Veelal is het effect buiten het mooist wanneer de kleuren als het ware in de omgeving opgaan. Met plantenbakken, een bankje voor de deur, raambekleding of de styling van de tuin kun je je eigen stijl meer laten spreken. Deze details zijn makkelijker om zo nu en dan eens te veranderen, dan kan het schilderwerk hetzelfde blijven.


Sigma authentieke kleuren - gevel Wijzonol buitenverf


Tips
Een paar extra tips voor het schilderen:

  • Verdiep je vooraf goed en maak een stappenplan, zorg dat de materialen aanwezig zijn zodat je niet steeds heen en weer
  • Schilder bij droog weer zodat de ondergrond goed droog is en de verf goed kan drogen en uitharden.
  • Kies voor kwasten en verf van goede kwaliteit, dan vloeit het mooier dicht en zorgt voor een nog mooier resultaat.

Pure & Original Traditional Paint, kleur: Silver Like


Vraag advies bij de Decokay winkels over de ondergrond, volgorde van aanbrengen en over de droogtijd. Zo weet je waar je aan toe bent. Een goede voorbereiding, is het halve werk. Succes met de klus en geniet van het resultaat!
Groet, Marije