1 juli 2020

Rigoureus: een gloednieuwe basis in je huis

Rigoureus: een gloednieuwe basis in je huis

Elke kamer een andere stijl, hoe creëer je toch eenheid? Welke woonstijlen put je inspiratie uit en wat past in welke ruimte? Kies je een donkere - of lichte vloer - en kan dat samen in één huis? Ook combineren is een uitdaging, van vloer tot muur, en voor het raam.

Nu mijn 30’er jaren woning strak in de lak staat van buiten, en het binnen eindelijk aangenaam warm is, besluit ik mijn huis opnieuw in te richten. En dan bedoel ik niet dat ik andere gordijnen en een nieuw bankstel koop of zo… Het is bijna geen ‘besluit’ meer te noemen… Ik word gedreven door een klus koorts die meer lijkt op het lopen van een honderd kilometer marathon terwijl je je adem inhoudt. 

Ik heb alle woonbladen uitgekamd en ik weet precies wat ik wil! Dat is het halve werk zou je zeggen. Maar wát ik wil, is de basis opnieuw. Dat betekent kamers leeg, en nieuwe vloeren en muren en totaal nieuwe keuzes voor de ramen. Geen klusje voor in het weekend dus, maar een klus om meerdere vakanties aan te besteden. 

Wat ik wil, is eigenlijk alles. Ik wil mijn huis ‘opnieuw uitvinden’, op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Ik bedoel dat ik zo’n mooie donkere vloer wil, maar ook zo’n mooie witte, en óók die betonlook. En ik heb een manier gevonden om het allemaal te kunnen doen, alleen niet allemaal in één ruimte. 

Wat mij opvalt in de woonbladen, is dat al die fraai gestileerde woningen vaak ook meerdere stijlen hebben. Sterker nog, elke kamer ademt een stijl die typisch past bij die ruimte. En dat is precies het effect dat ik beoog. 

In de woonkamer komt een donkere visgraat vloer van laminaat (ik heb een variant gezien waar je echt van gaat watertanden en die niet van echt te onderscheiden is). Die stijl voer ik door op de muur. Een klassiek behang met weelderige bloemen in diepe, donkere kleuren, ik kan ze bijna ruiken. Voor de ramen komen groene inbetweens, de perfecte, natuurlijke kleur groen, met een koperen glans. De overgordijnen zijn prachtig diep okerkleurig, van zware gevoerde kunststof velours. Het effect is precies die ‘boudoir look’ die ik wilde; warme gezelligheid waar je in weg kunt kruipen. Nu hoef ik alleen nog maar op zoek naar een heerlijk deken in bijpassende kleur.

Ook de keuken moet eraan geloven. Omdat hij aansluit op de woonkamer, en de vloer snel vies (en nat) wordt, moet ik wat praktischer denken. Dat vind ik wel lastig: praktisch, maar toch in mijn eigen stijl. Want ik houd van strak en functioneel, zeker in mijn keuken. 

De slaapkamer daarentegen, krijgt wél die frisse lichte ‘goedemorgen nieuwe dag!’ uitstraling. Op de vloer komen whitewash eiken laminaat stroken met daarop een zacht oudroze kleed. Op de muur de ultieme vondst: een subtiel Japans dessin van zacht roze bloesem, tegen een mintgroene achtergrond met her en der een exotische zangvogel verstopt. Ik wil in mijn bed kunnen liggen en de voiles zien golven door mijn kamer, een diffuus licht voortbrengend. Dat brengt mij heerlijk tot rust. Mijn eigen zen-moment. 

Mijn droomhuis; zo uit de bladen gestapt, soms moet je ‘all the way’ gaan, en jezelf wat gunnen. Je moet alleen een lange adem hebben. Maar met het eindpunt voor ogen gaat dat stukken beter… (Wel blijven ademen.)
 

Gepost door Natascha Amesz

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay