26 februari 2020

Het domein van de überpuber

Het domein van de überpuber

Zeg je puber, dan zeg je puinhoop. Ondanks de hippe styling van de puberkamers, helemaal naar hun eigen smaak, weten mijn pubers hun domein in een mum van tijd om te toveren in een grote zwijnenstal, waar elke centimeter van de vloer bedekt is met kleding, tassen, voedsel en afval. 

Soms verlang ik terug naar de tijd waarin mijn kinderen nog baby’s waren. Hun kamers altijd netjes opgeruimd en fris ruikend naar Zwitsal en pas gewassen lakentjes. Sinds die tijd hebben hun kamers al een paar revisies gehad. De babykamer werd kinderkamer in jongens- dan wel meisjesvariant, met bijbehorende speelgoed ellende, zoals treinen en playmobil dorpen en barbie feesten uitgestald op de vloer.  De rommel van toen stelde helemaal niks voor, maar wist ik veel. Na een middagje spelen zat alles zo weer terug in de bakken en lades en zag de kamer er weer uit om door een ringetje te halen.

Die opruimsessies bleken vingeroefeningen te zijn voor de praktijken van vandaag op een willekeurige puberkamer. Een inkijkje: tenminste drie (natte) handdoeken op de vloer, op het bureau een ondersteboven gehouden schooltas, een opengevallen broodtrommel (met inhoud, want natuurlijk niet opgegeten) en overal uit elkaar gevallen schriften en schoolboeken zonder kaftpapier. Op het nachtkastje het halve theeservies. Kopjes thee kunnen blijkbaar wel de weg naar boven, maar niet naar beneden vinden. De inhoud van een paar wasmanden ligt verspreid over het bed. Helaas is de schone, gevouwen was, hevig vermengd met de vieze sokken, stinkende sport shirts en onderbroeken. 

Inmiddels heb ik al vanalles geprobeerd om de pubers aan het werk te zetten om hun kamers op orde te krijgen. Een corveerooster: werkt niet. Straffen en belonen op veel verschillende manieren:  werkt niet. Begrip tonen en even meehelpen: werkt niet. Boos worden: werkt niet… Maar zonder er al te veel drama van te maken hoop ik ze bij te brengen dat een beetje basishygiëne op hun slaapkamer toch wel fijn is. Ik trek dus mijn laatste troef: humor.

Hoe? Daar ben ik nog niet helemaal uit… Misschien ga ik wel in de stijl van Celeste Barber, hilarische posts plaatsen op social media. Heb jij de gouden tip voor mij? Laat het me weten! 


 

Gepost door Willeke van Uden

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay