26 augustus 2020

Perfecte imperfectie...

Perfecte imperfectie...

Japans wonen, welke woonstijlen lenen zich voor de Japanse woonsfeer? Hoe krijg je die typisch minimalistische zen uitstraling? Beperkt dat zich tot één stijl - of moet je het breder trekken? En welke kleuren en materialen gebruik je het beste voor een Aziatisch interieur?

Voor het echte gevoel van een ‘Japans interieur’ hoef je niet per se een futon bedbank aan te schaffen, of alle spullen uit je huis te halen en op de grond te gaan zitten… Ook is het niet nodig om met rijstpapier en zwarte latjes kamerschermen op te zetten.

Ik heb mijn hart verpand aan de Japanse woonstijl. Maar het is echt niet zo dat je bij mij binnenloopt en denkt ‘ik waan me in Japan’. Dat komt vooral doordat ik ‘wabi sabi’ structureel heb toegepast. 

Waar wabi sabi precies voor staat, is accepteren wat is, inclusief de verandering die daarbij hoort. Om die reden worden voorwerpen die door de jaren ouder zijn geworden en slijtage vertonen, dan ook juist gekoesterd. Dat oude dressoir dat je van oma erfde, knap je op met krijtverf, of patineer je, om juist zijn gebreken te benutten als pluspunt. 

Wabi sabi is anders dan andere stijlen, omdat je er niet per se een specifieke kleur of vorm aan hoeft koppelen. Wel wordt het altijd rustig gehouden, wat meestal betekent neutrale, aardse tinten. Zwart, wit, antraciet, bruin. Kleur komt pas om de hoek kijken bij de accessoires. 

Met een behang van uitbundige bloesem leg je een directe link met de beeldtaal van Japan. Eén wand behangen met een dieprood/gouden dessin bijvoorbeeld, kan in één klap een Japanse statement zijn. Maar met behang van een gevlochten gras/hout structuur, creëer je die specifieke uitstraling van ongedwongen natuurlijke materialen. Ook een licht, grof geweven kleed op een donkere houtlook vloer doet meteen de truc.
 

Gepost door Natascha Amesz

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay