9 juni 2019

Grachtengroen maakt plaats voor Antraciet

Grachtengroen maakt plaats voor Antraciet

Als het weer tijd is om buiten aan de slag te gaan met deuren en kozijnen, dan kun je ook overwegen om een andere kleur verf te gebruiken. Maar wat past bij jouw huis, wat zijn de trends, en wat kun je beter niet doen als het gaat om kleuren buiten?

Je wilt heel graag de buitenkant van je huis een metamorfose geven. En toevallig is het de hoogste tijd om de deuren en kozijnen weer van een nieuwe laag verf te voorzien. Maar opeens een andere kleur gebruiken… dat is best spannend.
Grachtengroen, monumentengroen, zandsteen geel. Het zijn zomaar wat namen die bekend zijn van kleuren die je gebruikt voor je buitenkozijnen. Heel veel deuren en kozijnen worden in standaard kleuren zoals donkerblauw, groen, wit en beige geschilderd. En dat vind ik persoonlijk wel wat saai! Laten we vooral meer afwisseling toevoegen in straatbeeld.

Bij veel nieuwbouwwijken zie je al dat de architecten meer ‘out of the box’ denken als het gaat om het uiterlijk van een woning. Paarse, oranje en zelfs zwarte deuren en kozijnen zie ik regelmatig voorbij komen. Ik houd best van een beetje kleur, maar uiteindelijk zijn ook kleuren buiten onderhevig aan trends en stijl. En aangezien je niet elk jaar je buitenboel schildert, is een weloverwogen keuze wel handig. Kortom: modern en tijdloos, en het moet passen bij de stijl van je huis. Hoe dan!?
Wanneer je niet gebonden bent aan regels, bijvoorbeeld omdat je in een monument woont, of te maken hebt met beschermd stadsgezicht, kun je vooral kijken naar wat past bij je huis. De kleur van de kozijnen bepaalt namelijk het uiterlijk van het pand. Bij een jaren ‘30 woning zou je bijvoorbeeld drie kleuren kunnen gebruiken. Ramen en roedes in een lichte kleur, kozijnen iets donkerder en deuren en luiken het donkerst. Grijs, in combinatie met wit, leent zich hier uitstekend voor. Om de voordeur wat meer onder de aandacht te brengen, gebruik je een hoogglans. Overigens is hoogglanslak sowieso duurzamer, dus is altijd beter voor buiten.

Ook trendy is alles in één kleur: alle houtwerk in grijs, zwart of beige. En natuurlijk afgestemd op andere kleuren aan de buitenkant van je woning. Deze combinatie is heel mooi bij huizen met een rieten kap: modern en landelijk tegelijk. En wist je dat ramen bij donkere buitenmuren groter lijken met lichtere kozijnen? Overigens heeft een lichtere kleur nog meer voordelen: die neemt namelijk minder warmte op en scheurt of bladdert dus ook minder snel.
Natuurlijk, over smaak valt te twisten, maar uiteindelijk kies je ook een kleur die de tand des tijds doorstaat én die past bij het karakter van je woning!

Gepost door Heleen van der Willigen

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay