25 november 2020

Pastel in huis? Niet zoetsappig, wel zacht!

Pastel in huis? Niet zoetsappig, wel zacht!

Als je aan pastels denkt, schiet je misschien net als ik terug in de jaren ‘70. Ik herinner me nog mijn eerste skivakantie, waarin mijn zongebruinde hoofd uitstak boven een zoet gestreepte pastelkleurige trui met banen roze, lichtblauw, mintgroen en citroengeel. In mijn verdediging; daar liep iedereen toen mee...

Maar de nieuwe manier waarop pastels nu een comeback maken is in het interieur, en de manier waarop, daar is niets zoet aan. I like it! Ongelooflijk knap toch hoe interieurdesigners precíes de juiste snaar weten te raken door te combineren. Ik wilde dat ik dat van nature had. Maar ik kan weer andere dingen, klussen bijvoorbeeld... dus laat ik me graag inspireren.

Pastels in huis hoeven absoluut geen marshmallow suikergoed te worden. Sterker nog, je ziet ze zelfs steeds vaker terugkomen in industriële interieurs! De soft loft stijl noemen ze dat. Hoe dan? De kunst zit hem in het combineren. De industriële stijl heeft veel grijs (betonlook) maar wat blijkt; als je daar met mate zachte pasteltinten aan toevoegt, krijg je een veel minder harde, koude uitstraling. Een mooi zachtroze bankstel of zachtblauwe inbetweens. Ook kalkverf en krijtverf doen het goed op de muren, omdat deze zo’n donzige uitstraling hebben.

Maar een trend zie je meestal overal terugkomen. Zo ook met de pastelkleuren en design. Zo zie je ze ook terug in lichte, Scandinavische interieurs. Eerlijk is eerlijk, daar horen ze ook echt thuis. Daar blinken ze juist uit door de combinatie met veel wittinten. Beige, ecru, zandkleur, wit-wit. Door daar pastels aan toe te voegen hou je het licht en fris. 

De pastels zelf zijn ook een beetje veranderd. Er is veel wit en soms zelfs wat grijs aan toegevoegd, waardoor ze nóg zachter ogen. Een violet met wit geeft bijvoorbeeld het idee van lavendel met een laagje rijp eroverheen. En supertrendy momenteel is de pastel tye dye; een waar kleurenfestijn met asymmetrische figuren: dat is allesbehalve zoet.

Maar de beste tip om pastels niet te zoetsappig te laten worden, is door ze te combineren met ‘onverdunde’ diepe kleuren. Okergeel, donker petrol, of zwart staal. (Niet allemaal tegelijk…)

Wat pastelkleurige kussens, een leuk vaasje, lekker veel wollige, crèmekleurige kleedjes erbij. Ik ga gewoon eerst eens voorzichtig proberen wat past bij mijn interieur. 

Gepost door Natascha Amesz

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay