8 juli 2020

Let’s go - een vleugje - Rococo!

Let’s go - een vleugje - Rococo!

Terug in de tijd en toch modern zijn? Voeg dan een vleugje Rococo toe in je interieur. Dat is de lichtvoetige, elegante en ietwat frivole versie van Barok. Ontstaan aan het Franse hof in de achttiende eeuw, en toepasbaar in elk eigentijds interieur.

Ken je Rococo al? Nee, het is geen nieuwe Netflix serie, maar een late barokstijl, vernoemd naar Lodewijk XV, een Franse koning die van 1715 tot 1774 de scepter zwaaide. Prachtig om elementen hieruit in je interieur toe te passen: lichte kleuren en pastels, zwierige ornamenten en asymmetrische lijnen. 

Soms wil je met een interieur verrassen. Een beetje lef tonen en net even anders zijn! Dat kan goed met een rustige basis als startpunt -zoals een Scandinavische of moderne woonstijl- met daarbij een knipoog naar Rococo. 

Jaren geleden woonde ik een tijdje in Parijs en maakte er voor het eerst kennis met deze luchtige, sierlijke en kleurrijke stijl. Ik bezocht onder meer het hôtel de Soubise in de oude stadswijk Marais en zag daar dat Rococo, in tegenstelling tot Barok, veel grilliger en speelser is. Alle lijnen en vormen buigen en plooien. 

Het gaat om goud, grote kroonluchters en schilderingen van elegante tafereeltjes. Een decoratieve stijl met schelpmotieven, zwaar vergulde spiegels en meubels die weelderig versierd zijn met exotische elementen. Denk aan Chinoiserie-motieven of Japanse lak. Het is de combinatie van het zoete, lieflijke en het bonte, overdadige dat zo bijzonder is. Want zoals je in de Barokstijl nog te maken hebt met zware fluwelen stoffen en diepe kleuren, draait het bij Rococo om wit, zeegroen, hemelsblauw en zachtroze. Lekker fleurig! 

Geweldig toch zo’n mix. Ik ga voor een sierlijk vloerkleed op een vloer met visgraatmotief, veel spiegels aan de wand met krullerige versieringen, behang met toile-de-jouy-print en een zwierig Queen Ann kastje in een moderne kleur. En jij? 

Gepost door Ivanka Eggly

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay