Het probleem van verkleurende gordijnen

Een veelgestelde zoekvraag, is die naar ‘niet verkleurende gordijnen'. Helaas, zeggen we maar meteen eerlijk, die bestaan niet. Er bestaan wel veel oplossingen die ervoor zorgen dat jij er zo min mogelijk last van hebt.

Als je het ooit hebt meegemaakt, wil je het graag een volgende keer voorkomen; het verkleuren van je prachtige nieuwe gordijnen. Maar daarvoor moet je eerst de oorzaak weten.

De boosdoener is duidelijk: dat hoeft nog niet eens direct zonlicht te zijn, maar kan ook gewoon de UV-straling in het daglicht zijn. Dus ook als je raam niet direct op het zuiden ligt, kan er verkleuring optreden.

Veel mensen denken echter dat als je maar hele luxe, kwalitatief hoogwaardige gordijnstof koopt, je dan van alle negatieve gevolgen gevrijwaard bent. Helaas, is dat niet de kern van de oorzaak. Het tegenovergestelde kán zelfs waar zijn… Rijke, 100% natuurlijke stoffen met dikke vezels en veel kleurpigmenten zoals katoen, velours en linnen, zijn namelijk veel gevoeliger voor verkleuring dan synthetische stoffen. De enige stof waarvoor dat niet geldt, is wol (maar dat vilt dan weer).

Lichte gordijnen verkleuren amper. Maar als je toch die prachtige felgele gordijnen wil, of die diep donkerblauwe, dan zul je bewust rekening moeten houden met deze invloed, en een oplossing moeten zoeken voor dit onvermijdelijke probleem. En die zijn er gelukkig genoeg!

Allereerst zijn er tegenwoordig bijzonder ver ontwikkelde gordijnstoffen. Vrijwel altijd zijn deze een mix van natuurlijke en synthetische materialen. Het doel van deze gemengde stoffen is het verminderen van de nadelen van 100% natuurlijke materialen. Dat kan verkleuring zijn, maar evengoed krimpen, uithangen, of ‘dansen'. Vaak zijn deze mengstoffen niet meer van echte natuurlijke materialen te onderscheiden, door toepassing van nieuwe technieken. Ze zijn dus van hoogwaardige kwaliteit, omdat ze niet van echt te onderscheiden zijn, maar minder gevoelig zijn voor verkleuring.

Let wel: de nadruk ligt op het verminderen van de negatieve gevolgen. Ook deze nieuwste mengstoffen zijn onderhevig aan verkleuring. Dat is nu eenmaal de natuurlijke reactie en dus een teken van echtheid. Om dit tegen te gaan is het sowieso het beste om gordijnen die hiervoor gevoelig zijn, te laten voeren met een lichtdichte blackout stof. Ook dan echter, zul je altijd wat verkleuring krijgen bij de zoom.

Een andere (aanvullende) oplossing, is om echt iets aan zonwering te doen van buiten. Met luiken of (daglicht doorlatende) buitenzonwering. Maar ook aan de binnenzijde van je ramen kun je prima een zonwerende plissé-, of rolgordijn ophangen. (Dit geeft dan echter wel ook verduistering.)

NB. Vouwgordijnen zijn ook nog een optie, maar alleen met speciale van gordijnstof, die beter bestand is tegen zonlicht (waarbij eerlijk opgemerkt moet worden dat de ringen dan weer lijden onder UV-straling).

Het is vooral een afweging van jouw belangrijkste voorkeuren die aan moeten sluiten op jouw woonsituatie. Maar al met al is het zo dat met bepaalde voordelen ook nadelen komen... En een beetje verkleuring is het soms gewoon waard als je verliefd wordt op jouw perfecte gordijnstof.