Wat is een wollen tapijt?

Een wollen tapijt is warm, zacht, vuilafstotend en luchtzuiverend.

Een wollen tapijt is een natuurproduct, gemaakt van (met name schapen) wol. Het heeft een natuurlijke en comfortabele uitstraling. Wol kent vele voordelen, zoals een isolerende en brandwerende werking. Het is tevens vuilafstotend en lucht zuiverend. Hoe zuiverder de wol, dat betekent niet geverfd, des te sterker deze eigenschappen. De meeste soorten tapijt zijn gemaakt van zuiver scheerwol, waardoor het een duurzaam product is.

Hieronder staan de voordelen van wol toegelicht:

Wollen tapijt is zacht en houdt warmte vast, daardoor voelt het tapijt ook behaaglijk aan. Daarbij is wol veerkrachtig waardoor je voetstappen of meubels die op het tapijt hebben gestaan, niet lang blijft zien.

Wol is brandwerend door een hoog stikstofgehalte, vochtgehalte en een hoge ontbrandingstemperatuur. Een wollen tapijt is daardoor ook een veilige keuze.

Wol is zelfreinigend omdat het natuurlijk wolvet bevat, lanoline genaamd. Dat laagje vet maakt het moeilijk voor vlekken om te hechten aan het materiaal zelf.

Wol is in staat om vervuilde lucht te neutraliseren. Wol heeft daarnaast een natuurlijke vochtregulering wat schimmels helpt voorkomen. Het is bovendien een duurzame keuze omdat het een sterk materiaal is en makkelijk te recyclen.

Nadeel van wol is dat het, vooral in het begin, kan pluizen. Dit heeft te maken met de kwaliteit van het wollen vloerkleed; hoe beter de wolsoort en manier van weven, hoe minder pluizen er zullen zijn.