Wat is lakverf?

Lakverf is de laatste laag van het schilderwerk. Het wordt ook wel de eindlaag van het opgebouwde verfsysteem genoemd.

Lakverf is letterlijk de 'finishing touch'. Een goede lak geeft een gladde afwerking. Lakverf heeft vooral een beschermende functie. Houtwerk geeft het een robuuste kras-en stootvastheid. Geverfd houtwerk buiten is bovendien beter beschermd tegen weersinvloeden dan 'kaal' hout.

Lakverf is verkrijgbaar in verschillende glansgraden. Voor binnen heb je matte lak, zijdeglans lak en hoogglanzende lak. Voor buiten is er halfglanzende en hoogglanzende lak. Hoe hoger de glans, hoe beter de kwaliteit en de duurzaamheid. Een duurzame lak herken je dus aan de glans.

Ook zijn de kleur van de lak en de omstandigheden waaronder het houtwerk zich bevinden van invloed op de duurzaamheid. Donkere kleuren absorberen warmte, en zijn daardoor kwetsbaarder dan lichtere kleuren. Lichte kleuren reflecteren, en zijn dus bestendiger. Tot slot is dekkende verf sterker dan transparante verf.

Ook de weersinvloeden zijn als gezegd van invloed. De zogenaamde 'weerkant' van het huis, waar regen en wind het meest tegenaan slaan, zal daarom eerder aan een nieuwe verflaag toe zijn dan de andere kant van het huis.