Wat is raamdecoratie?

Met zonwering en raamdecoratie bedoelen we in de volksmond eigenlijk vaak hetzelfde: raambekleding die naast functionele-, ook decoratieve eigenschappen heeft.

Raamdecoratie wordt ook wel zonwering genoemd. Toch kun je deze twee termen niet zomaar met elkaar verwarren.

Alle soorten zonwering in huis zijn tegenwoordig sfeermakers. Daarom ligt de naam decoratie meer voor de hand. Onder raamdecoratie vallen shutters, dupligordijnen, plisségordijnen, jaloezieën, multishades of rolgordijnen en lamellen, maar ook vouwgordijnen of andere soorten gordijnen. Maar geef het beestje een naam, het komt op hetzelfde neer. Met raamdecoratie regel je namelijk alleen de privacy of de lichtinval.

Zonwering suggereert echter iets anders. namelijk dat het ook een bescherming tegen de schadelijke invloeden en UV-stralen van de zon biedt. Daarmee bescherm je dus ook je meubels, vloer (en ook je raamdecoratie...) tegen de schadelijke invloeden van de zon. Dit doe je dan ook vaak aan de buitenkant van het raam.

Met alle ontwikkelingen op het gebied van raambekleding kon het niet uitblijven dat er inmiddels ook zonwering voor binnen gemaakt wordt. Zo zijn er onder andere zonwerende rolgordijnen van screendoek.

Als je langskomt bij Decokay om inspiratie op te doen, geven we je graag advies over welke raamdecoratie bij jou past en welke functies je op welke plek het meest nodig hebt.