Wat is een vloerkleed?

Vloerkleed is een kleed dat vaak over een andere vloer heen wordt gelegd ter isolatie of decoratie.

Een andere naam voor vloerkleed is karpet. Een kleed leg je over andere vloeren zoals hout, laminaat of PVC. Het zorgt direct voor een warme en huiselijke sfeer in de kamer. Het idee van een vloerkleed is dat deze niet de hele vloer bedekt maar een gedeelte ervan. De reden waarom je dat zou willen is meervoudig.

Verbinding

Karpetten kunnen meubels met elkaar verbinden zodat rust in een ruimte ontstaat. Plaats je een bank, een stoel en een salontafel allemaal op een kleed, dan heb je meteen het gevoel van een aparte zithoek gecreeërd.

Akoestiek

Ook is een kleed heel erg belangrijk voor de akoestiek. Heb je een harde vloer, een leren bank en harde raamdecoratie dan wordt je kamer een klankkast. Met kussens op de bank en een flink kleed op de vloer, voelt de ruimte ineens heel anders aan.

Van welk materiaal worden vloerkleden gemaakt?

Vloerkleden worden net als tapijt gemaakt van wol, polyamide of polypropyleen. Polypropyleen kleden slijten echter snel, wat een afgeleefd uiterlijk geeft. Daarom zijn polypropyleen kleden niet geschikt voor een duurzaam interieur. Je kunt dan beter iets meer geld uitgeven voor een duurzaam karpet.

Op maat gemaakt

Karpetten kun je kant en klaar kopen in een standaardmaat zoals 160 x 230 of 200 x 300 centimer, maar veel leuker is om je eigen unieke karpet op maat te bestellen. Je kunt dan kiezen uit allerlei maatwerk karpetten, maar ook van de meeste soorten tapijt kun je een geweldig vloerkleed laten maken. Voor de afwerking kun je kiezen uit allerlei materialen en afwerkingen. Het custom-made samenstellen van een kleed, precies naar jouw wensen, is zeker de moeite waard als je echt 'wat anders dan anders' wilt.

Vinyl karpetten

De nieuwste trend in karpetten is vinyl. Denk dan niet aan vinyl in de zin van zeil, want deze hippe nieuwe kleden ogen als stoffen kleden. Door de ontwikkeling van digitale print, is het mogelijk een vinyl karpet te maken met heel hippe dessins, zoals het botanische planten, of een leuk kinder thema. Gemakkelijk schoon te maken, maar door het dessin een hippe aanvulling op je interieur.