basic_woonkamer_wave_gordijnen20200612163454.webp

Neutrale vloer en raamdecoratie basis voor je woonkamer

De woonkamer is de plek in huis waar iedereen zich thuis moet voelen. Waar je woordeloos ‘vertelt’ wie je bent met je interieur en styling. Hoe realiseer jij ook zo’n personality statement?

Om die ideale woonkamer te creëren, die zo uit de bladen lijkt te komen, moet je beginnen bij de basis. Dat betekent dat je de ruimte leeg maakt (of leeg denkt, als dat niet kan) en alles los durft te laten dat er nu is. Van vloer, tot muren en ramen. 

Als je afstand neemt en niet meer wordt afgeleid door meubelstukken die er al jaren staan, gordijnen die er al jaren hangen, en andere snuisterijen, heb je een frisse blik voor wat nieuws. Wanneer je de ruimte zo fris bekijkt, blijkt vaak ineens dat je meubels ook niet op de meest logische plek te staan. We hebben de neiging alles tegen de wand te zetten, waardoor een ruimte al snel kleiner lijkt, terwijl je het tegenovergestelde wilde bereiken.

Vaak zijn de wanden in de loop der jaren behangen met schilderijtjes en dergelijke, terwijl een groot oppervlak juist ideaal is om een statement mee te maken. Je hebt tegenwoordig zulk fraai behang dat het al een groot schilderij op zich is. Met zo’n wand achter de bank, of de eettafel bijvoorbeeld, creëer je een eye catcher. 

Ook wanneer je slechts een deel van de wand ziet, kun je schitteren door te werken met levendigheid op de muur met muurverf. Met kalkverf bijvoorbeeld (Marrakech Walls). Of super matte muurverf met een haast poederachtig resultaat.

Het belangrijkste is eenheid. Die bereik je gek genoeg meestal niet door alles in dezelfde kleur(toon) te houden. Ga je voor een donkere laminaat vloer van brede planken, dan wil je niet ook donkere wanden en donkere gordijnen. Je wil een speelse samenhang tussen die belangrijkste elementen. 

Zo kan het bijzonder fraai zijn om met meerdere kleuren muren te werken in de woonkamer. Je hebt daar tenslotte vaak meerdere ruimtes ineen; de eethoek én de zithoek. Je kunt op die manier één wand bijvoorbeeld toetrekken naar de vloer door te kiezen voor een aangrenzende kleur of een behang waar de kleur van de vloer deels in terugkomt. 

Hetzelfde geldt voor de ramen. Hoe meer je ‘stapelt’, hoe fraaier het effect. Overgordijnen die precies passen bij de inbetweens qua kleurschakering. En die mogen dan best een kleurtje hebben. Of wil je slechts één laag voor je raam? Dan zijn dupligordijnen of plisségordijnen ook in veel modekleuren verkrijgbaar. De beste tip is om vooraf rustig te gaan zitten met zowel de kleuropties van de vloer, de raambekleding als de muren, en te variëren, tot je de perfecte combinatie hebt gevonden.
Afmaken doe je later door de aanvullende kleuren van muur en gordijnen terug te laten komen in accessoires zoals bijvoorbeeld kussens.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay