Kun je behangen op een geverfde muur?

Vaak zijn de muren al meerdere keren geverfd als je besluit er nieuw behang overheen te plakken. Kan je zomaar over een geverfde muur heen behangen - en waarmee moet je rekening houden als je gaat behangen over een geverfde muur?

In principe kun je prima over een geverfde muur heen behangen. Let wel op: wanneer je dun behang in een lichte kleur gebruikt, dan kan de bestaande kleur op de muur hier doorheen schijnen. Dit kun je tegengaan door de muur eerst wit te verven. Hetzelfde geldt voor vlekken op de muur. Hier kan overheen geverfd worden, of je kunt gebruik maken van een speciaal daarvoor bestemde vlekkencoating.

Er is nog een punt van aandacht. Soms is een muur zó vaak geverfd, dat de muur erg verzadigd en glad is geworden. In dat geval kan het zijn dat het het behang niet goed hecht. Daar is een simpele truc voor: wanneer je de muur opschuurt creeër je meer hechting, waardoor het behang beter blijft zitten. Het schuren van een geverfde muur is sowieso een goed idee in verband met oneffenheden die zeer storend kunnen zijn in het behang.

Het is deels ook een kwestie van gezond verstand. Heb je een heel licht behang en een donkere-, of drukke ondergrond, dan is de kans groot dat je last krijgt van doorschijnen. Negen van de tien keer kan je bij lichte muren echter gewoon aan de slag met een beetje plaatselijk opschuren van wat verdikkingen hier en daar.