Wat is het voorstrijken van een muur?

Als je zelf gaat behangen, wil je natuurlijk een mooi eindresultaat. Soms moet je hiervoor wat extra werk verrichten. Er zijn namelijk muren die voorgestreken moeten worden. Als je dat niet doet, hecht het behang veel minder goed aan de muur.

Moet je een muur voorstrijken? Niet altijd. Het is wel vaak een goed idee als je wilt dat je behang goed blijft zitten, maar misschien nog wel belangrijker; er ook weer makkelijk afgaat tegen de tijd dat je weer eens iets anders wilt.

Door de muur voor te strijken, zorg je ervoor dat het behang dat je wilt aanbrengen beter zal hechten. Het is niet altijd nodig om dit te doen, maar het mag altijd. Het is normaal gesproken alleen nodig als de muur die je gaat behangen poreus of heel zuigend is. Dit is het geval bij nieuwe muren die net zijn geplaatst, zoals in een nieuwbouwhuis of muren die net zijn gestuct.

Om te testen of de muur heel zuigend is, kun je met een natte spons wat water op de muur aanbrengen. Als het water onmiddellijk in de muur verdwijnt, heb je te maken met een zuigende ondergrond. In die gevallen is het noodzakelijk de muur voor te strijken voor je gaat behangen.