Welke vloer past bij een klassieke woonstijl?

Een vloer maakt je huis echt af. De keuze voor een vloer maak je dan ook niet licht. Je moet ten eerste zeker weten dat je er weer jaren mee door kan, ten tweede moet de vloer precies in jouw interieur passen.

Als je een klassiek interieur hebt, is het erg belangrijk om de vloer daarop aan te laten sluiten. Dat geldt uiteraard voor ieder interieur, maar veel interieurstijlen kunnen meerdere soorten vloeren hebben. Bij een klassiek interieur luistert dit echter wat nauwer.

Traditioneel is de vloer van een klassiek interieur donker (bruin of zwart). Maar je ziet tegenwoordig ook overwegend witte klassieke interieurs, waarbij een lichte vloer niet misstaat. Ook de kleur van kersenhout zie je steeds vaker terugkomen.

Een perfecte harmonie in de woonkamer krijg je echter onmiddellijk met een visgraat vloer, of een brede planken vloer. Het benadrukt de stijl van gelakte donkere meubels, en doet deze beter uitkomen. Opvallend aan een klassieke woonstijl is dat iedere ruimte best zijn eigen vloer mag hebben zonder dat dit als storend wordt ervaren.

Zo mag in een statige slaapkamer met zware velours gordijnen en een koninklijke hoogslaper natuurlijk geen tapijt ontbreken. Het liefst van goede kwaliteit, hoogpolig, met een subtiele glans erin, waar je voeten in wegzinken. Wat dacht je van een diep aubergine, of mosgroen bijvoorbeeld?

Datzelfde effect kun je overigens in de woonkamer gebruiken met kleden, ter ‘verzachting' van de harde vloer.

Maar als je een klassieke woonstijl hebt, heb je deze ook doorgevoerd in je keuken. En wat daar echt dé match is, is een vloer met tegel look. Denk aan die prachtige oude keukens in kastelen… Tegenwoordig heb je waanzinnig fraaie tegel vloeren van vinyl stroken of PVC. Niet van echt te onderscheiden, en vele malen gemakkelijker te leggen - en bovendien een stuk vriendelijker voor de portemonnee.