Wat is fotobehang?

Met weinig middelen kan je een interieur zo volledig omtoveren qua sfeer als met fotobehang. Kies je eigen (vakantie) foto, of ga voor een levensgroot tafereel van natuurschoon, architectuur - of je favoriete schilderij - je kunt het zo gek niet bedenken.

Fotobehang heeft een wandvullende afbeelding. Dat kan een foto zijn, maar hoeft niet. Zo zijn er ook veel wandvullende schilderijen te koop in de vorm van behang. Of wat dacht je van een mooi gedicht op de wand? Gebruik je eigen foto, of kies uit het grote aanbod wandvullende afbeeldingen bij diverse behangmerken.

Juist doordat een wandvullende afbeelding een eigen verhaal vertelt, kun je er echt een bepaalde sfeer mee creëren in een ruimte. Denk aan het gevoel van het Franse platteland, een sprookjesbos in de kinderkamer, een aquarium in de keuken, bohemian doorkijkjes naar patio's met veel zitkussens, of een industrieel robuuste fabrieksstijl. Het feit dat veel fotobehang ook diepte effect heeft met reliëf, maakt het effect compleet.

Fotobehang bestaat dus uit één enkele afbeelding. Soms heeft deze een standaard formaat, soms kun je het formaat kiezen. De afbeelding hoeft niet per se ook van hoek tot hoek wandvullend geplaatst te worden. Soms is het bijvoorbeeld mooier om alleen boven de bank te behangen, zodat niet een groot deel van het fotobehang erachter verdwijnt. Bepaal dus eerst hoe groot je fotobehang moet worden. Dan weet je ook welke afbeelding je het beste kunt kiezen.

Over het algemeen heeft fotobehang standaard een liggend of staand formaat. Dat bepaalt dus zeker de toepassing. Op een brede wand kun je beter een liggende foto gebruiken. Op een enkele smalle tussenmuur kan het effects groots zijn door een staande afbeelding te gebruiken.

Kwaliteit is belangrijk bij fotobehang, wat betekent vliesbehang. Papierbehang krimpt namelijk teveel, waardoor het vrijwel onmogelijk is om de afbeelding mooi uitlijnend op de wand te krijgen.

Fotobehang wordt meestal geleverd in banen, soms (de goedkopere uitvoeringen) ook in vlakken en - het nieuwste van het nieuwste - in cirkelbehang. Daarmee realiseer je met een kleiner budget en minder werk, toch groots resultaat.