Hoe verwijder je behang?

Voordat je een muur wilt verven of behangen, moet het aanwezige oude behang eerst verwijderd worden. Er zijn verschillende methodes om dit voor elkaar te krijgen, afhankelijk van de behangsoort die je wilt verwijderen. Zo vereist het verwijderen van vinylbehang een intensievere methode dan het verwijderen van vliesbehang.

Behang kan op verschillende manieren verwijderd worden. Welke manier het best geschikt is, is uiteraard afhankelijk van het type behang dat verwijderd moet worden. Vliesbehang is relatief makkelijk te verwijderen, terwijl voor papier en vinyl wat intensievere methodes nodig zijn. Zorg dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt, en dat vloeren beschermd zijn. Met name op tapijt kan behanglijm vlekken achterlaten. Je kunt de vloer snel en gemakkelijk bedekken met afdekzeil.

Werk je met veel water, zorg dan ook dat stopcontacten en schakelaars worden afgeplakt en schakel de zekeringgroep uit in de ruimte waar je het behang af gaat halen. Dit doe je om eventuele kortsluiting te voorkomen. Er zijn verschillende methodes om het behang van de muur af te halen. Dit kan met behulp van een behangafstomer, afweekmiddel, of doormiddel van splijten of strippen.

Behang strippen:

Behang met een papieren rug kan stripbaar zijn (zie de verpakking). Je kunt de behanglaag dan in zijn geheel of in stukjes lostrekken. De papieren rug blijft dan achter. Deze kun je met behangafweek of een afstomer verwijderen. Daarbij kan het gebeuren dat de ondergrond beschadigt. Hoe gladder en egaler de ondergrond, hoe mooier het resultaat.

Als behang met een papier rug in de loop der jaren gesausd is, wordt strippen lastiger. Dan kun je proberen met een (plamuur)mes het behang af te steken.

Tip: egaliseer oneffenheden vóór je het nieuwe behang plakt.

Behang afweken:

Als het behang niet splijt- of stripbaar is, of je hebt de bovenlaag al verwijderd, kun je de papieren onderlaag verwijderen door het af te weken. Papierbehang kun je afweken nadat je het nat hebt gemaakt met warm water. Lukt dat niet, dan kun je bij Decokay behangafweek kopen. Dit vergemakkelijkt het proces. Zorg dat de vloer goed afgedekt is om hem te beschermen tegen het water dat van de muur naar beneden druipt. Zodra het behang loslaat, trek je de stroken van de muur. Waar nodig kun je met een plamuurmes de delen die niet makkelijk loskomen, afsteken.

Behang afsteken:

Een goed afweekmiddel biedt meestal wel een uitkomst, als het verwijderen van behang met water niet lukt. Het afweekmiddel smeer je op het behang. Op de verpakking van het middel lees je hoe lang het middel moet inweken. Daarna steek je met het plamuurmes achter het behang, waardoor het loslaat van de muur. Doe dit wel voorzichtig, om de muur niet te beschadigen.

Behang afstomen:

Een alternatief om behang te verwijderen is afstomen. Omdat het apparaat warme stoom produceert, week je het behang eenvoudig los. Hou er rekening mee dat de hitte van de stoom ernstige brandwonden kan veroorzaken. Hou kinderen en huisdieren daarom uit de buurt bij het klaren van dit klusje. Ook hiervoor geldt dat de vinyl bovenlaag moet worden verwijderd of poreus gemaakt moet worden. De stoom moet namelijk op de ondergrond kunnen inwerken.