Hoe haal je met een behangafstomer behang van de muur?

Niet ieder behang is even gemakkelijk van de muur te verwijderen. Sommige soorten zitten zo stevig op de muur, dat speciaal gereedschap nodig is om het los te krijgen. Een behangafstomer kan in zulke gevallen uitkomst bieden.

Een behangafstomer weekt met behulp van stoom het behang van de muur af. Het voordeel hiervan is dat het vrij snel is in gebruik en bij veel doe-het-zelf winkels te huren is.

De behangafstomer moet worden aangesloten op stroom en gevuld worden met water. Als het water warm is geworden, plaats je de afstomer tegen het stuk behang dat je los wilt weken. Deze houd je hier ongeveer een halve minuut tegen aan. Je kunt hierna het behang van de muur halen met behulp van een plamuurmes.

Is je behang geverfd? Dan is het behang (net als bij vliesbehang) afgesloten van de muur, waardoor de afstomer niet onder het behang kan komen. In dat geval is het handig om eerst op verschillende plaatsen gaten te prikken in het behang. Je hebt hier zelfs kant en klare ‘prikrollers' voor. Hierdoor kan het water van de afstomer beter doordringen tot de lijm, zodat deze sneller los laat.

Soms wil vliesbehang alsnog niet loslaten. In dat geval zit er niets anders op dan te steken met een plamuurmes, tot je een opening in de toplaag te pakken hebt. Vanaf daar kun je verder omlaag stomen/steken door vanuit deze opening te werken.

Let op: behang afstomen geeft rommel. Een brede loopmat (stucloper of plastic) is daarom aan te raden. Houd ook rekening met de warmte van de stoom die het apparaat afgeeft en houd kinderen en huisdieren uit de buurt.