Hoe herken je houtrot?

Houtrot is aan de buitenkant niet altijd te zien. Toch kun je het vrij makkelijk herkennen. Door houtrot veranderen namelijk de kleur en de structuur van het hout.

Houtrot herken je vaak aan de roestbruine kleur en de zachte structuur van het hout. Soms ziet het er zelfs zwart uit. Een ander kenmerk is dat het snel afbreekt. Door met een schroevendraaier in het hout te prikken, kun je goed merken of het hout zacht is, dus of er mogelijk sprake is van houtrot. Want ook als de oppervlakte er goed uit ziet, kan er sprake zijn van houtrot. Voor het oog lijkt het hout nog keurig in de verf te staan, maar onder de verf kan het goed mis zijn. Controleer daarom eens per jaar hoe het buitenschilderwerk ervoor staat.

Als je bijvoorbeeld een watergedragen lak gebruikt hebt voor buiten, is het risico op houtrot groot. De laklaag is enigszins elastisch zodat je geen barsten of kieren ziet. toch kan er goed vocht onder de laklaag gekomen zijn en het houtrotproces zijn begonnen. Ga jaarlijks dus even met een vochtmeter, priem of schroevendraaier langs de verbindingen. Daar ontstaat houtrot het eerst.