Hoe verf je een donkere muur licht?

Is die blauwe of donkergrijze muur je gaan vervelen? Een donkere kleur overdekken op een muur kan een behoorlijke uitdaging zijn. Vaak zijn sowieso meerdere lagen nodig. Hoe pak je dat nou het beste aan?

Allereerst begin je bij de basis uiteraard, die is altijd hetzelfde.

Verwijder spijkers, pluggen etc. en vul de gaten netjes op met plamuur. Vul grote gaten in meerdere keren om uitzakken te voorkomen. Laat drogen en schuur op zodat je voor het oog een vlakke ondergrond hebt. (Als je voor de rest een grofkorrelige muur hebt, spreekt het voor zich dat je niet sommige delen heel glad af moet schuren…)

Reinig de muur met verfreiniger. (Hang er ook een beetje vanaf hoe vies de muur is.) Wanneer er gerookt of gekookt is in de ruimte, of veel vette handjes langs de wanden gingen, dan is dit echt een must!

Vervolgens plak je alle delen af die je niet wil verven zoals plinten plafond en vloer. Maar dit zijn de basisdingen. Nu de hamvraag: hoe verf je in de kortst mogelijke tijd - met gebruik van zo min mogelijk verf, een donkere muur weer licht

Als je van een donkere muur naar licht gaat, gebruik je idealiter een gewone muur voorstrijk/primer. Dit zorgt ervoor, dat de oude, donkere kleur minder makkelijk door de nieuwe laag heen komt. Heb je hier om wat voor reden dan ook geen zin in, en wil je liefst meteen aan de slag, bereid je dan voor op meerdere lagen. Waarbij nog wel wat tips van belang zijn.

Je kunt een deel van de verf namelijk ook eerst aanlengen (dat ook na het voorstrijken nog een goed idee zijn als de verf erg dik is). Als de verf dunner is, kan de muur (en gaten) zich namelijk beter volzuigen. Maar het probleem is dat een lichte kleur nu eenmaal gemakkelijker doorschijnt van nature. Dat is echt alleen tegen te gaan door een kwalitatief hoogwaardige verf met veel pigmenten te kopen. Als de verf niet heel sterk gepigmenteerd is, krijg je ‘dagen' (dat op sommige plekken de verf doorschijnt). Goedkoop is duurkoop dus, als je van donker naar licht verft.

Er is slechts één uitzondering: als je huidige muur rood is, wordt het een lastig verhaal. Je kunt in dat geval voorstrijk/primer aanbrengen en witlagen schilderen tot je een ons weegt, maar het beste resultaat wordt na 5 lagen alsnog roze… Om die reden wordt voor rode muren aangeraden om eerst een grijze laag latex aan te brengen. Dit bespaart je een hoop moeite. (Meng gewoon wat zwart door een deel van je witte latex.)

Na afloop verwijder je alle tape voordat alle verf is opgedroogd en kan je als het goed is genieten van een mooie lichte, egaal witte muur.