Hoe verf je een lichte muur donker?

Wil je eens wat anders dan die witte muur? Verf je muur dan sprekend donker. Dat is in veel opzichten een goed idee. Je ziet op een donkere muur namelijk veel minder oneffenheden. Is je muur dus al wat ouder, ga voor donker!

Hoe ga je te werk.

Maak je muur schoon met verfreiniger als deze vies is.

Repareer gaten van pluggen of andere oneffenheden gewoon met plamuur. Schuur na droging op, en let daarbij op de originele structuur van de muur (anders krijg je afgeschuurde glansplekken.)

Plak plinten en vloeren af. Zorg ook voor goede ventilatie en zorg dat de temperatuur niet te koud en niet te warm is; ca. 20 graden is ideaal. Als de verwarming er precies onder staat te loeien is het beter deze uit te zetten.

Voorstrijken of niet?

Indien de muur heel poreus of zuigend of poederend is, behandel je de muur eerst met een fixerende primer/voorstrijk.

Wanneer je echter een lichte muur naar donker wilt verven, is het vrijwel altijd beter om eerst een dekkende muur voorstrijk te gebruiken. Dit sluit de oude kleur af en zal je dus verf besparen. Bovendien zul je anders snel onregelmatigheden blijven zien.

Breng de voorstrijk aan van onderen naar boven. Wanneer je dan teveel gebruikt heb je onderaan geen druipende bedoening maar kun je het overtollige voorstrijk nog wegrollen.

Niet voorstrijken?

Vind je voorstrijken teveel gedoe, dan is het een goed idee om een deel van de verf in een verfbak eerst met water aan te lengen, zodat de muur zich makkelijker vol kan zuigen. Dat kost je dan wel verf, en je zult evengoed meerdere lagen moeten aanbrengen, maar in ieder geval wel minder dan wanneer je onverdund zou werken. Deze truc kun je ook toepassen als de verf na de primer alsnog te weinig dekt.

Let wel; de laatste laag moet onverdund zijn anders ‘breek' je de kracht van de verf.

* Begin aan de randen met een kwast en werk meteen door in verticale banen, met de korte vachtroller. (Haal die even langs wat plakband; zonde als je pluizen van een nieuwe roller op je mooie muur krijgt.)

* Banen mogen iets overlappen. Dat verf dubbel aangebracht is, zie je minder dan wanneer je probeert de banen precies aan te laten sluiten. Dekking is alles. Eenmaal goed verzadigd zal de kleur overal hetzelfde zijn bij een kwalitatief goede verf.

* Tevreden? Verwijder dan binnen een paar uur de tape weer. Eenmaal volledig opgedroogd, is de kans groot dat je bij het verwijderen van de tape, delen van de verf beschadigt.