Hoeveel verf heb je nodig voor het schilderen van de trap?

Trapverf moet van goede kwaliteit zijn. Meestal wordt daarom gekozen voor een slijtvaste vloerverf. Meerdere lagen zorgen natuurlijk ook voor een robuustere laag. Maar hoeveel verf heb je nou precies nodig voor jouw specifieke trap?

Hoeveel verf je nodig hebt voor het schilderen van een trap, hangt af van het soort trap. Want hoewel huizen vaak een standaard trap hebben, zijn er zeker ook maatwerk trappen. De hoeveelheid verf is dan ook onder meer afhankelijk van het aantal traptreden, of je een open of gesloten trap hebt en welke vorm je trap heeft (wentel, zwevende, zoldertrap, etc.).

Toch is er een handige vuistregel die je op elke trap kunt toepassen: Houd bij het verven van traptreden 1m² verf aan per traptrede en houd voor het verven van een trap met treden én stootborden 2 m² aan per traptrede.

Wil je precies uitrekenen hoeveel verf jij nodig hebt voor jouw trap? Dan zul je moeten meten wat de oppervlakte is. Bedenk dan ook of je een trapleuning mee wil verven en wellicht een balustrade. Houd er tevens rekening mee dat je bij het schilderen van een trap vaak niet alleen de bovenkant maar ook de onderkant van een trede mee moet nemen. Want wanneer je tegen een ‘kale' trede aankijkt, is dat natuurlijk niet mooi. En je zult meerdere verflagen aan moeten brengen voor een dekkend effect dat er ook op de lange termijn goed uit blijft zien.

Omdat een trap slijtvast moet zijn, is het fijner de hoeveelheid verf liever wat ruimer dan te krap te berekenen. Tot slot is de kwaliteit en de soort verf die je gebruikt belangrijk. Zo is vloerverf geschikt omdat het duurzaam is. Daarnaast is er speciale anti slip verf: veilig en specifiek voor intensief gebruik.