Welke houtsoorten zijn er bij jaloezieën?

Wat is het verschil tussen de ene houten jaloezie en de andere? Wat is bepalend voor de kwaliteit? En wat wil je qua uitstraling?

Er zijn verschillende houtsoorten in jaloezieën. De meest gebruikte houtsoort voor jaloezieën is lindehout (basswood). Soms wordt bij houten jaloeziën de nerf van het hout behouden in de afwerking zodat je deze mooi kunt zien. Tegenwoordig wordt ook bamboehout veel gebruikt. Het voordeel van bamboehout is dat het licht en dun is en vaak mooi egaal is afgewerkt. Nadeel van bamboe is dat het enigszins transparant is, waardoor de kleuren ook wat meer doorschijnend zijn.

Droging hout

Het is zeer belangrijk dat het hout goed de tijd heeft gehad om te drogen. Dat zorgt ervoor dat de lamellen goed in vorm blijven en niet krom trekken. Bij goedkope houten jaloezieën heeft het hout nauwelijks de kans gehad om goed te drogen, waarmee de kans op kromtrekken groot is. (Hoe breder de jaloezie, hoe groter dit risico.)

Kwartier gezaagd hout

Ook is het belangrijk hoe het hout uit de stam gezaagd is. Kwartiers gezaagd hout is het beste. Daarbij wordt het hout van de boomstam eerst overlangs in vieren gezaagd. Daarna worden uit elk 'kwartier' planken gezaagd, zodat de groeiringen (jaarringen) haaks op het oppervlak van de planken staan. Dit is de meest stabiele manier, maar geeft een lager rendement uit de stam. Ook dat bepaalt dus de kwaliteit (en de prijs) van de jaloezie.

Vochtige ruimtes

Heb je een vochtige ruimte, maar wil je toch het gevoel en uiterlijk van hout? Voor vochtige ruimtes is deze houtlook nagebootst in vinyl. Dit is een kunststof met de uitstraling van hout, maar is wel vochtbestendig.

Alle jaloezieën worden speciaal voor jou op maat gemaakt en zijn in meerdere kleuren beschikbaar. Een houten jaloezie kan ook heel strak worden uitgevoerd, je kunt er echt alle kanten mee op.