Kies ik voor houten jaloezieën of shutters?

Houten jaloezieën en shutters hebben ieder hun voordelen en nadelen. We zetten ze hieronder op rij.

Er zijn visueel gezien overeenkomsten tussen houten jaloezieën en shutters. De vraag die veel mensen dan ook hebben, is welke van de twee je nu moet kiezen. Allebei hebben ze een luxe en robuuste uitstraling. Ze zijn beiden in dezelfde kleurstellingen leverbaar. Bij beide kun je gemakkelijk de lichtinval regelen. De grote overeenkomst is dus de uitstraling van beide producten.

Maar waarin onderscheiden beide varianten zich?

Shutters

Shutters zitten vast in een houten frame dat (als een luik) opengeklapt kan worden - hierdoor heb je dus wanneer je wilt maximale lichtinval. Shutters worden op maat gemaakt voor afwijkende ramen. Shutters zijn duurder dan jaloezieën, maar gaan daarentegen langer mee. Ook zien shutters er gewoon zeer strak en stylish uit.

Jaloezieën

Jaloeziën hangen altijd voor het raam. Deze moet je namelijk niet (te vaak) omhoog willen trekken. Doe je dit toch, dan is het gewicht dat aan de koorden komt te hangen onherroepelijk te groot, waardoor de koorden snel zullen slijten en uiteindelijk knappen. Bij een houten jaloezie kantel je dus vooral de horizontale lamellen. Optrekken doe je incidenteel als bijvoorbeeld de ramen gewassen moeten worden. Houten jaloezieën zijn alleen geschikt voor standaard rechte ramen. Een houten jaloezie is goedkoper in aanschaf.

De keuze is dus dus afhankelijk van jouw persoonlijke smaak, maar ook van wat je te besteden hebt.