deuren_flexa_hal20200415105725.webp

Kleine hal, kozijn en deur

‘Als één deur sluit, opent zich een volgende’, is het gezegde. En waar vind je de meeste deuren? Juist; in de hal. Deuren zijn echter vaak het laatste dat opgeknapt wordt, al krijgen ze het meeste te verduren.

De deuren ‘doen’ is een beste klus. De meeste mensen doen dit dan ook één keer, wanneer ze een nieuwe woning betreden. Toch is dat eigenlijk onhoudbaar. Deuren verweren, verkleuren en bladderen af als handen en voeten er tegenaan stoten. 

Het gevolg is dat je na verloop van tijd krampachtig probeert de verwering niet te zien, maar in een hal word je daar viervoudig mee geconfronteerd. Als het houtwerk betreft (en dus een kwestie van lakken of beitsen) dan is de gouden regel eigenlijk júist tijdig onderhoud. 

Door op tijd de verflagen van je houtwerk te checken, kun je volstaan met licht opschuren en opnieuw schilderen. Maar laat je het gaan, dan zullen grotere butsen ontstaan (die soms door meerdere verflagen heen gaan) en op dat moment kijk je eigenlijk al gauw aan tegen ‘kaaltrekken’. En dat is een klus die behoorlijk wat meer tijd in beslag gaat nemen. Wees er dus op tijd bij. 

Dat gezegd hebbende, waar moet je verder op letten? Belangrijk bij het verven van donkere ruimtes waar bijna nooit daglicht komt, is dat bij gebruik van een verf op terpentinebasis (alkyd lak) lichte kleuren kunnen vergelen bij gebrek aan zonlicht. Dit komt doordat de basis een (gele) hars is, terwijl dit bij acrylverf een melkachtige acryl is. In een ruimte als de hal zal je dit verkleuren dus zeker gaan zien na verloop van tijd wanneer je kiest voor een lichte kleur. 

Voor de hal, of de binnenkant van een WC-deur, is de kleur die je kiest dus erg belangrijk. Zwart is momenteel overigens erg trendy, dus kies je voor een donkere lak dan zit je meteen ‘on trend’.

Deuren worden daarnaast continue aangeraakt. Dat geeft op een goedkope matte acryllak vette vingers die je niet eenvoudig weer verwijdert omdat ze intrekken met het vuil. Dat kun je bij gebruik van een donkere kleur oplossen door voor een alkydlak te kiezen of lak met iets glans te kiezen (dat zijn meestal hybride producten waar naast de acryl een kleine hoeveelheid alkyd is toegevoegd voor de glans). Maar als je een kwalitatief betere acryllak kiest, is dit probleem al meteen aanzienlijk minder. 

NB. Beschadigingen en onregelmatigheden zie je wel meer in een glanslak, ongeacht de kleur. Dus deuren met zichtbare beschadigingen, die je niet kaal trekt, kun je toch het beste met een (semi) matte lak behandelen.
Laatste tip: schroef de armaturen los in plaats van deze af te tapen. Dan kun je gewoon lekker snel doorschilderen en blijven je deurklinken mooi. Je kunt de deur gewoon in zijn sponningen laten.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay