Wat te doen met oude verfresten?

Verfresten, het is een logisch gevolg van elke schilderklus. Veel mensen bewaren de restanten, zodat ze later nog iets kunnen bijwerken. Toch kunnen die bussen soms aardig wat plek innemen. Wat doe je dan met oude verf?

Latex of watergedragen verf blijft ongeveer tien jaar goed, en verf op oliebasis zelfs wel vijftien. Als je het dus koel en afgesloten bewaart kun je er nog jaren plezier van hebben, of een ander er een plezier mee doen.

Maar meestal doe je het bijstippen niet, en kies je na een aantal jaren weer voor een frisse nieuwe modekleur. Langzaamaan verzamel je zo potten verf. Wat doe je daarmee als je ze netjes en milieuvriendelijk wilt afvoeren? Zeker latex is toch op waterbasis, kan dat dan niet gewoon bij het restafval?

Kort en goed; nee. Alle verf die nog nat en vloeibaar is, is klein chemisch afval (KCA). Dat geldt ook voor watergedragen verf. Er zitten altijd chemicaliën in die je niet bij het restafval wil. Dan kan bij verwerking van het restafval (verbranden) namelijk problemen opleveren, maar ook in het grondwater bij de stort voor verontreiniging zorgen.

Gewoon wegbrengen naar het dichtstbijzijnde KCA-punt in jouw gemeente is dan ook de makkelijkste optie. Meestal is dat een gemeentedepot of het milieuplein. Ze zien je graag komen, en je gaat er weg met een goed gevoel.

Overigens is het goed om te weten dat als de verf eenmaal droog is, de chemische stoffen inmiddels verdampt zijn. Je kunt er dus ook voor kiezen om de deksel open te zetten en de natuur zijn werk te laten doen. Zon kan daarbij helpen, maar een beetje smokkelen met kattengrit of kranten door de verf wordt ook wel gedaan. Gaat het om grote hoeveelheden, dan kun je ook een speciale verf verharder gebruiken. Met een half uurtje staat de stok rechtop in de pot en kan de opgedroogde verf wel gewoon bij het huishoudelijk afval.