Wat is vliesbehang?

Heb je weinig of geen ervaring met behangen? Dan is vliesbehang een aanrader: het is makkelijk op de muur aan te brengen én te verwijderen als je toe bent aan iets anders.

Vliesbehang bestaat uit twee lagen. De toplaag is gemaakt van papier of vinyl en de rug van polyester vlies. Vliesbehang is momenteel de meest gebruikte behangsoort. Iedereen kan hiermee behangen, ook als je weinig ervaring hebt. Omdat je vliesbehang makkelijk kunt aanbrengen, wordt het ook wel snelbehang of smartpaper genoemd.

Vliesbehang heeft een aantal voordelen. Een groot voordeel is dat vliesbehang niet eerst ingesmeerd hoeft te worden met lijm. Je smeert de lijm op de muur, iets breder dan de baan die je gaat verwerken en plakt hier het vliesbehang tegenaan. Ook is vliesbehang weer makkelijk van de muur te verwijderen. In tegenstelling tot andere soorten behang heeft vliesbehang geen speciale middelen (zoals een behangafstomer) nodig om van de muur afgehaald te worden. Verder is vliesbehang in tegenstelling tot bijvoorbeeld papierbehang minder krimpgevoelig en is het een stevige behangsoort, die gebruikt kan worden om scheurtjes en oneffenheden in de muur weg te werken.

Vliesbehang heeft een paar kleine nadelen. Lichtere soorten vliesbehang zijn wat transparanter dan donkere soorten, dus vlekken op de muur kunnen dan doorschijnen. Verder kun je vliesbehang beter niet gebruiken in vochtige ruimtes, omdat het materiaal waarschijnlijk op den duur zal loslaten van de muur.