Waarom gebruik je fixeermiddel?

Niet elke ondergrond is zomaar geschikt om meteen overheen te schilderen. Hoe bepaal je welke voorbehandeling jouw stucwerk, beton of steen nodig heeft? En welke voorstrijk?

Een poederende ondergrond heeft geen gewone voorstrijk nodig, zoals bij zuigende ondergronden (gipsplaat bijvoorbeeld) maar heeft een ondergrond nodig die ook fixeert, dus de onderste laag vastzet.

Of jouw ondergrond ‘poedert', kun je heel gemakkelijk checken door er met je hand overheen te gaan en te kijken of er poeder (kleur) op je hand achter blijft. Zo ja, dan moet de ondergrond gefixeerd worden.

Dit is vaak het geval bij nieuw gestucte muren, beton en steen, maar ook bijvoorbeeld bij kalkverf en krijtverf muren. En soms kan ook gipsplaat poederen.

Zou je zonder voorbehandelen over deze muren heen schilderen, of met een gewone voorstrijk, dan laat de verf los van de muur, op het moment dat je gaat schilderen. Je trekt dan hele plakkaten mee met rollen. Hetzelfde gebeurt met plaatsen waar je later schilderstape gebruikt. Wanneer je dit lostrekt verwijder je ook de verf.

Je gebruikt daarom het beste een primer of fixeermiddel dat de poederende ondergrond vastzet. Het beste van hetzelfde merk als de verf die je gebruikt. Dit geeft je niet alleen garantie op de gebruikte producten, maar zorgt er ook voor dat de twee producten qua samenstelling op elkaar zijn afgestemd.

Bij twijfel over wat voor ondergrond je mee te maken hebt, kun je het beste advies aan de vakman vragen.