Wat is blackwash?

Blackwash hout heeft een hele herkenbare charme. Zelfs de meest verzadigde zwarte blackwash geeft nog een zichtbare houtnerf. Dat intrigeert. Verwar blackwash niet met greywash, want hoe licht je blackwash ook toepast, het verschil is er!

Blackwash is een brede term voor alle soorten verf, beits, olie, vernis, wax of was, waaraan een kleur is toegevoegd die niet geheel dekkend is, waardoor een waas of zweem ontstaat.

Nu zul je meteen aanvoelen dat het soort product dat je gebruikt, grote invloed heeft op het resultaat. De vraag 'wat is black wash' is dus niet te beantwoorden met de uitleg van slechts één product. Hoeveel kant-en-klare potjes white-, grey- en blackwash je ook ziet staan in de winkel.

Zoals bij veel zaken, zijn er veel wegen naar Rome. Op welke manieren kun je blackwash zelf maken?

  • Met speciale zwarte kalkverf of krijtverf (of andere waterverdunbare verf). Al naar gelang het effect dat je wilt, en ook het soort verf (de instructies duiden zichzelf) kun je overtollige verf nadien wegvegen.
  • Met zwarte beits. Bij elke laag die je aanbrengt, wordt het zwart dekkender, daar waar het eerst alleen een zwarte zweem in de houtnerf is.
  • Met zwart gepigmenteerde olie, of wassoorten zoals: vernis-, kalk-, krijt-, of lime was. Hierbij krijg je een mooi natuurlijk effect dat in groeven en nerven gaat zitten.
  • Door zwart geverfd hout deels op te schuren en het hout na te behandelen met was of transparante lak, krijgt het een meer doorleefd blackwash uiterlijk.

Het mooie aan blackwash is dat zwart uiteraard een 'verzadigde' en dus dekkende kleur is. Pas je blackwash subtiel toe, dan zal het op het eerste oog misschien grijs lijken. Maar zet je het naast grijs, dan zie je meteen het onderscheidende karakter.

Een mooi verzadigde zwarte beits kan echter nog steeds houtnerf tonen. Ook al zie je minder schakeringen, je ziet de houtnerf nog wel doorschijnen. Dit geeft een zeer interessant effect in vergelijking met dekkende verfsoorten. Zeker voor een vloer, waarmee je voorkomt dat het zwart te donker wordt en de ruimte kleiner maakt.