Hoe breed is een rol behang?

Om het aantal rollen te bepalen dat nodig is om een muur te kunnen behangen, is het belangrijk om te weten hoe breed een rol behang is.

Als je de breedte van een rol behang weet, kun je makkelijk berekenen hoeveel behang je nodig hebt. Een rol behang heeft twee standaardbreedtes. In Amerika hebben de meeste behangsoorten een breedte van 69 centimeter, terwijl 'ons' Europese behang meestal ongeveer 53 centimeter breed is.

Er zijn behangsoorten die breder zijn dan de gebruikelijke 53 centimeter. Meer exclusief behang is vaak 70 centimeter breed of per vierkante meter verkrijgbaar. Ook kan je tegenwoordig bij de bouwmarkt extra brede behangrollen kopen, die meer dan 100 centimeter breed zijn. Daarnaast heb je ook cirkelbehang tegenwoordig. Dit wordt met sjabloon geleverd.

Het aantal banen dat je uit de rol kunt halen is afhankelijk van de lengte van de behangrol en de oppervlakte van de muur die je gaat behangen. Neem ook de ramen en deurposten in je berekening mee. Samen met de breedte van het behang kun je vervolgens uitrekenen hoeveel rollen behang je nodig hebt voor jouw muur.