Wat is greywash?

Dat karakteristieke, verweerde uiterlijk van hout, wordt tegenwoordig vrijwel altijd 'gefaked'. Dat kan perfect met greywash. Maar is het nou een verftechniek, of een verfsoort? Een beetje van beide… Zoveel smaken, zoveel soorten greywash.

0De meeste mensen kennen de term 'whitewash' wel. Maar binnen dit 'genre' zijn meer smaken en kleuren toepasbaar. greywash (ook wel grey wash) en blackwash bijvoorbeeld… Wanneer (en hoe) pas je greywash toe op hout.

Greywash geeft die typische steigerhout look met vintage uitstraling. Eikenhout leent zich er dan ook optimaal voor, maar het kan op iedere houtsoort worden toegepast. Waarom het hout moet zijn, heeft alles te maken met het beoogde effect.

Dit komt pas optimaal tot zijn recht als de ondergrond niet overal even zuigend/absorberend is, waardoor speling ontstaat in verzadiging en kleur. Een licht transparante greywash verf of was, zal op kunststof of steen geen speling geven. En juist dit spel, waarbij de houtnerf geaccentueerd wordt, is wat greywash zijn charme geeft.

Hoe werkt greywash?

Een 'wash' (in welke kleur dan ook) is vooral mooi omdat het een lichte waas geeft over voorwerpen. Die waas ontstaat doordat er olie, verf, beits of wax gebruikt wordt. Dat kan met:

  • Een semi transparante grijze verf of beits, die bij iedere laag 'voller' wordt;
  • Een speciaal daarvoor bestemde grijze verf (krijtverf, kalkverf, greywash verf) die je soms met een doek weer afpoetst, afhankelijk van zowel het product als gewenste resultaat;
  • Een gekleurde grijze wax/was of olie met grijs pigment, die bij elke laag meer verzadiging van kleur geeft, en vaak ook afgepoetst wordt;
  • Een grijze verflaag deels afschuren, waardoor de verf in de nerven achterblijft. Voor maximaal effect wordt afgewerkt met transparante wax of vernis, een techniek die veel op patineren lijkt.

Welke kleur grijs greywash gebruik je het beste?

Wanneer je voor greywash gaat, bestaan er talloze greywash producten. Dat scheelt, je hoeft dus niet na te denken over welke kleur grijs je moet gebruiken. Meestal wordt daarin RAL 7035 gebruikt.

Waar je echter wel rekening mee moet houden, is het feit dat elk product een andere kleur geeft, ook nog in combinatie met de ondergrond… Proefstukjes zijn dan je enige optie. Houtsoorten met een natuurlijke rode gloed zoals kersenhout bijvoorbeeld, kunnen een roze uitstraling geven bij de verkeerde greywash!

* Let hier ook op: grijstinten kunnen vloeken als geen andere kleur… Match het grijs (resultaat) dus met overig aanwezig grijs.