Wat is patineren?

Wat is het toch… Dat voorwerpen die een doorleefd uiterlijk hebben, nostalgie oproepen? De meubelbranche speelt hier gretig op in. Maar wat voor technieken worden er eigenlijk toegepast om dit verouderde effect te bereiken? En kan je het ook zelf?

Patineren is een brede term die gebruikt wordt voor alle voorwerpen die je kunstmatig een doorleefd, verweerd uiterlijk geeft.

Van oorsprong betekent patina 'koperroest'; die wat grijsgroene oxidatie. Deze kun je forceren met bepaalde chemische processen. Wij focussen ons hier echter op alle andere voorwerpen, zoals hout en muren, omdat de term patineren inmiddels vaker gaat over de decoratieve, verouderende effecten die je op van alles en nog wat kunt aanbrengen, dan over het oxideren van koper…

We geven je daarom een kort overzicht van hoe je meubels en muren die begeerde verweerde look kunt geven.

Patineren van houten meubels met:

  • Kant-en-klare patina: deze is vaak rood-bruin. Voordeel: je kunt dit ook gebruiken op niet poreuze ondergronden zoals zijdeglans verf.
  • Boenwas: geschikt voor onbehandeld hout, of hout met een 'open' verf ondergrond, zodat het goed intrekt in de poreuze delen. Meestal wordt krijtverf gebruikt als ondergrond. Je brengt de was aan, laat het drogen, boent het af, en herhaalt indien nodig het procedé. Beschikbaar in allerlei kleuren.
  • Verniswas: deze breng je aan, waarna je het met een tamponeerkwast kloppend verdeelt, of je wrijft het na afloop uit. Hij glanst iets meer dan boenwas, en heeft als groot voordeel dat hij overschilderbaar is, en van zichzelf al meer bescherming biedt. Beschikbaar in allerlei kleuren.
  • Glaceerverf ook wel antiquing glaze: je brengt hem tamponerend aan, met al dan niet uitwrijven. Groot voordeel is dat je het zelf kunt mengen met krijtverf of pigment in precies jouw kleur. Glaceerverf wordt ook veel gebruikt bij colour wash (whitewash etc.).

Patineren van muren

Ook muren kun je patineren. Op exact dezelfde manier als hierboven bij hout. Maar je moet wel heel veel tijd of geld overhebben om aan die klus te willen beginnen… Een zeer efficiënt alternatief, is speciaal daarvoor bestemde kalkverf gebruiken, die het effect geeft van Marokkaanse muren. Voor een patina-effect gebruik je twee tinten. Je brengt de lichtere tint over de donkere tint aan, maar niet geheel dekkend, dus met spons of kwast met kriskras strepen.

Nu weet je aan de hand van jouw object, welke methode het beste geschikt is.