Donkere kozijnen zijn hip! Maar welke kleur?

Wil je ‘on trend' zijn, dan is het tijd om de kozijnen opnieuw te verven, en wel in een ‘moody' donker. Donkere kozijnen passen in veel interieurs. Maar donker hoeft niet meteen zwart te zijn. Welke kleur past in jouw woonstijl?

Wie online zoekt op ‘donkere kozijnen', krijgt meteen een overweldigend aanbod afbeeldingen te zien, waaruit je inspiratie kunt opdoen.

Opvallend is dat zowel donkere kozijnen als deuren in meerdere woonstijlen worden toegepast. Ze passen bijvoorbeeld in industriële inrichtingen, in moderne-/stedelijke woningen, in alle Aziatische-/Japanse stijlen - en zeker ook in de klassieke woonstijl.

Ook kun je ze combineren met zowel donkere- als lichte vloeren. Wanneer je klein woont, kun je dus prima kiezen voor een lichte vloer en donkere kozijnen, om het ruimtelijk te houden.

Maar zwart (RAL 9005) kan ook vrij hard zijn. Om die reden wordt RAL 9004 dan ook veel verkocht, die is nét wat zachter. De kunst is dus om precies de juiste donkere kleur bij jouw interieur te vinden. Misschien is dat voor jou wel zwartgrijs (RAL 7021) of antraciet (RAL 7016). Voor buiten zie je het donkere ‘monumententengroen' (RAL 6009 of dennengroen) ook steeds vaker terugkomen.

Goed om te weten is dat RAL kleuren helemaal niet noodzakelijk zijn om je aan vast te houden. Je kunt letterlijk elke kleurenwaaier pakken en je verbeelding de vrije loop laten, want elke kleur is te mengen. Ze hebben tegenwoordig ook erg tot de verbeelding sprekende namen als ‘basalt, buffel, kaviaar, mol, pitch black, of pure black'. Kortom, zwart is nog geen zwart...

Ook zijn er trends qua mat of glans. Momenteel kiezen de meeste mensen voor zijdeglans. Maar binnen de matte verven kun je ook voor super chique gaan, door jouw kleur in krijtverf te laten mengen, met ultra matte, poederige look.