dd_laminaat_antibes20220623123035.webp

Laminaat is de ware kameleon op je vloer!

Het laminaat van tegenwoordig versus dat van vroeger, verhoudt zich als water tot wijn. Het ‘neppe’ imago van laminaat doet de kunstige imitatie van ‘echt’ tekort! Wie kiest voor laminaat zal regelmatig verraste reacties van vrienden krijgen.

Wordt het een laminaatvloer?

Ons vakkundig personeel helpt je bij jouw keuze!

MAAK EEN AFSPRAAK

Wat is laminaat? Laminaat is een indrukwekkende gedaanteverwisselaar. Laminaat kan net echt hout of parket lijken, maar kan tegenwoordig net zo goed een overtuigende betonlook- of stenen uiterlijk hebben. Dit wordt nog versterkt door de verschillende legvormen, die aansluiten op het uiterlijk. (Tegels, extra brede en lange planken, of visgraat.)

Nieuwe technologieën laminaat
Laminaat lijkt al lang niet meer op laminaat. Een kijkje in een goede showroom is het enige dat je nodig hebt om overtuigd te raken. Waar zit hem dat in?
- Er wordt gebruik gemaakt van een matte afwerking (die tevens anti-slip is, voor wie ooit goedkoop laminaat kocht…).
- Nieuwe drukwijzen met high design resultaat. De herhaling van het patroon is breder opgezet waardoor het net echt lijkt.
- Er wordt gebruik gemaakt van V-groeven (afgezoete zijkanten), waardoor de losse delen echt steen/hout/visgraat delen lijken.
- De structuur van een plank. Er zijn vijf soorten structuren, waarvan de bekendste de ‘embossed in register’. Dit reliëf laat je de nerf, knoest of steenkorrel dus echt voelen.
- Er zijn allerlei nieuwe legvormen beschikbaar. Tegels, extra brede- of lange planken, visgraat - die je kops legt - enzovoort.

De beste redenen om voor laminaat te kiezen
Laminaat is qua uiterlijk ‘alles dat je je kunt wensen’. Maar hoe zit het met de praktische voordelen en prijs/kwaliteit verhouding? Laminaat is sterk en dus krasvast, een groot voordeel ten opzichte van een echte houten vloer. Sommige laminaat soorten kunnen zelfs in de badkamer gelegd worden door hun waterbestendige toplaag (informeer altijd naar de kenmerken).

Maar de belangrijkste reden: met laminaat kun je elk gewenst materiaal imiteren, letterlijk tot in de puntjes. En dat is fijn, want het is van alle vloeren nog steeds de meest betaalbare.

Wat is een goede kwaliteit laminaat?
Bij de vakhandel met de betere merken vind je vaak de beste vloeren. Kwaliteit kost altijd iets meer. Maar wil je zelf op zoek naar de beste deal, let dan op de volgende kenmerken:
- Goed laminaat heeft een goede harde HDF-kern. Dit zorgt voor minder veren van de vloer en voor betere geluiddemping. Vaak is de regel ‘hoe dikker hoe beter’ (diktes variëren tussen de 6 - 12 mm) maar de dichtheid van de kern is de echte bepalende factor!
- Goed laminaat heeft een sterke toplaag, die het onderliggende dessin beschermt. Dit wordt bepaald aan de hand van twee meetbare factoren: Eén, de zogenaamde Abrasion Class (slijtvastheid) score, die oploopt van AC-1 tot 5. En twee: De gebruiksklassen (31 tot 33). Samen geven ze aan hoe intensief de vloer gebruikt kan worden. Dat bepaalt dus ook de levensduur. De sterkste laminaatvloer heeft in theorie code 33/AC5. Maar dat heb je alleen nodig als je hem projectmatig wil gebruiken.
- De levensechtheid en het natuurgetrouwe uiterlijk van het patroon/dessin/decor, is het belangrijkste kenmerk van goed laminaat. Dat het écht hout lijkt, of echt een stenen- of betonnen vloer. Hieraan herken je kwaliteit meestal meteen met het blote oog.
- De keuze qua vormen en afmetingen van de planken. Hoe meer variatie, hoe beter je jouw specifieke wensen kunt benaderen.

Laminaat of PVC?
Laminaat is altijd goedkoper dan PVC. Daarnaast kan een laminaatvloer meestal ook gewoon wat een PVC vloer kan. Het hangt meer af van jouw specifieke wensen. Er is bijvoorbeeld ook laminaat voor in de badkamer. Zeker bij hout is laminaat ook natuurlijker dan PVC, dat geen plinten heeft.

Ook uit praktisch oogpunt is laminaat de gemakkelijkste vloer. Je hoeft geen rekening te houden met regelmatigheid van de ondervloer, of met verlijmen.

Met laminaat kun je beter niet voor een dubbeltje op de eerste rang gaan zitten, maar heb je voor een kwartje dus wel ineens de beste koop…!

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay