4 november 2020

Basic woontrend: keep it simple & light

Basic woontrend: keep it simple & light

Het basic interieur wint terrein. Het is een doorzettende trend, die zeker ook te maken heeft met de steeds grotere roep om duurzaamheid van de consument. Je ziet in deze stijl dan ook veel natuurlijke materialen terug.

Maar waar die wit-trend nou vandaan komt? De designers zeggen daarover dat we verstilling zoeken, een ontsnapping uit de dagelijkse hectiek. Maar voordat ik mijn voorliefde voor donkere kleuren verloochen, moet er heel wat gebeuren.

Rust in je interieur spreekt me echter enorm aan. Hoewel ik zelf geen fan ben van Scandinavische interieurs, kan ik  die vernieuwende, frisse insteek van het basic interieur juist erg waarderen, niet ondanks, maar juist dóór de lichte kleuren.

Wat het verschil maakt, is namelijk echt de verstilling. En die krijg je alleen maar door weinig accessoires en spullen (maar wel de juiste) te gebruiken. Dat betekent opruimen dus... Op één of andere manier vindt bijna iedereen een interieur met weinig poespas mooi. Die ene bijzondere boomstamtafel komt fantastisch uit, en die hertengewei lamp moeten we onmiddellijk zelf zien te scoren. Dat is de kunst van stylisten. 

Er zijn mensen die je helpen je huis zodanig op te ruimen dat je ruimte overhoudt. (Als je Marie Kondo nog niet las; doe toch maar voor de zekerheid, voordat je kiest voor deze basic stijl...) Ruimtelijkheid is het magische woord dat alles doet stralen. Dat hoeft geen meubelstuk te zijn, dat kan heel goed juist dat subtiele (lichte) kleurtje op de wand zijn, dat wollen kleed met veel textuur, die linnen gordijnen, of die prachtige grote plant. Planten zijn sowieso een must in deze stijl. Daarmee onderstreep je de ongedwongenheid van organische materialen. 

Misschien is dat wel wat ik bewonder aan dit sobere interieur. De Zweden hebben meer hoekigheid en keurige orde. De basic stijl heeft juist veel ronde, organische vormen, en meer gebruik van natuurlijk hout, riet en leer. Dat geeft warmte, ondanks de leegte. Zo zie je nu bijvoorbeeld veel showcase muren met rieten manden erop bevestigd. Een super leuk idee om organisch materiaal terug te brengen, en toch ruimte over te houden.  

Creatief zijn met de ruimte die je hebt, vereist zeker niet dat je groot woont. Minimalisme werkt ook in het ‘mini’.

Gepost door Natascha Amesz

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay