24 juni 2020

Die heerlijke koperen ploert... verkleurt je interieur

Die heerlijke koperen ploert... verkleurt je interieur

Hoe bescherm je niet alleen je huid, maar ook je interieur tegen schadelijke zonnestralen op meubels, geverfde oppervlakken, vloer en gordijnen? Verkleuring kan een doorn in het oog zijn.

Zon op je huid… zalig. Maar het blijft wel opletten, weten we inmiddels. Voor onze huid gaan we er daarom steeds voorzichtiger mee om door hem in te smeren. Maar je interieur is minstens zo gevoelig voor de schadelijke effecten van zon!

Ik lag de afgelopen weken languit in de tuin te genieten van de eerste zonnestralen. Die waren dan ook meteen ongekend fel. Begin april was ik zowaar zelfs verbrand. Boerinnen wijsheid is dan ook dat de eerste zonnestralen het hardst zijn, omdat de zon nog zo laag staat.

Ik woon hier nu twintig jaar, maar ik weet niet of het de klimaatverandering is, of dat ik gewoon oud word… Maar het zonlicht begint me nu soms toch ook in de weg te zitten. Zowel voor mezelf, als ik buiten zit hou ik het minder lang vol, en binnen is het een broeikas.

Maar zelfs mijn laminaatvloer is niet meer zo mooi donker als toen ik hem legde. (Zelfs PVC vloeren verkleuren wist de vakman mij te vertellen!) Hij vertoont verkleuringen daar waar ooit een ander formaat kleed lag bijvoorbeeld.

En de gordijnen zijn niet rood meer te noemen, dat is een soort oranje terracotta degradé geworden… Best geinig als je zoiets zoekt, maar ik had ze exact passend bij de kleur van de buffel lederen bank uitgezocht. Nou is die ook inmiddels totaal verkleurd aan de achterzijde… dus dat gaat mooi in elkaar over. Wist je trouwens dat wit schilderwerk juist geel wordt als het te weinig licht krijgt...Maar goed, een lik verf eroverheen en ze kunnen weer jaren mee. Maar een nieuwe bank koop je niet zo snel.

Oké wat kan ik doen om verdere verkleuringen in mijn interieur te voorkomen. Ik heb me er maar even in verdiept. Mij werd duidelijk: écht goede zonwering zit van buiten. Alles dat van binnen zit kan een hoop doen, maar niet genoeg om alle schadelijke UV straling buiten te houden. Het moet dus een combinatie worden van binnen èn buiten.

De plek waar ik het meeste zit is dicht tegen het huis aan in de tuin, waar in de namiddag tot in de avond de felle zon op staat. Ik heb besloten dat ik daar een zonnescherm wil ophangen. Dat geeft meteen een stukje meer privacy zodat de buren uit hun bovenraam niet direct de tuin inkijken. Bovendien is de standaard buitenzonwering (die ik dus op de ramen boven wel ga laten installeren) niet echt fraai voor de grote ramen beneden, die uitkijken op de tuin.

Maar omdat ik die luifel niet altijd open zal zetten, moet er toch ook iets gebeuren aan de binnenkant van de ramen. Die gordijnen waren als gezegd toch aan vervanging toe. Ik ben op slag verliefd geworden op dupligordijnen. Nu ben ik weer wat wijzer geworden, want witte stof weert de zon kennelijk het beste. En dupligordijnen zijn er dan ook nog met verduisterende- en zonwerende laag.

Verder kreeg ik nog de tip om tegen de warmte juist de ramen dicht te houden. Dat druist tegen mijn gevoel voor logica in, maar als je er even over nadenkt klinkt het logisch; als je in de winter de kou buiten houdt op die manier, hou je in de zomer de warmte buiten. Wil je ze toch opengooien om te luchten, zet dan alles tegen elkaar open (maar zorg dan wel dat je horren geplaatst hebt...).

Hoe je het ook wendt of keert, de ongemakken van het zonnige leven zijn voor mij nog steeds ondergeschikt aan het genot ervan!

Gepost door Natascha Amesz

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay