14 mei 2021

Bol en rond - een beetje zachtheid in je interieur

Bol en rond - een beetje zachtheid in je interieur

Rond is zacht, hoekig is hard. Staal en beton zijn hard, terwijl hout zacht is. Dit zijn begrippen die iedere binnenhuisarchitect krijgt ingeprent. Maar hoe kan dit? Waarom hebben sommige materialen en vormen een kil karakter, en geven andere meteen een warme uitstraling?

Niemand weet precies waarom, maar onderzoek toont aan dat ronde, organische vormen als vriendelijker beschouwd worden. Zelfs in zoiets simpels als een logo blijkt dit al door te werken. Strak is zakelijk, rond is vriendelijk. Gek eigenlijk.

Ik heb er zelf nog wel iets van logica in ontdekt. Als je je kunt stoten aan harde hoeken is dit onprettig. Maar, als fan van feng shui, zie ik ook het grotere geheel van energie die moet kunnen stromen. Stel je een vierkante blokkendoos voor waar een golf water doorheen stroomt… Die zal sierlijker wegvloeien bij een meanderende vorm. Met ronde vormen maak je je interieur dus toegankelijker en vriendelijk.

Ook verrassing versus voorspelbaarheid speelt een rol bij het hard/zacht effect. Een ronde salontafel met een rond vloerkleed met een ronde lamp erboven, doet al snel een beetje geforceerd aan. 

In de huidige interieurs wordt ‘zachtheid’ weer met open armen verwelkomd. Wat begon met cirkellampen en jute kleden, is inmiddels uitgegroeid tot een ware rage. Wat kan er niet rond? Spiegels, kuipstoelen, kleden, tafels, accessoires, en natuurlijk cirkelbehang! Overigens zijn vloerkleden tegenwoordig niet alleen in ronde - maar ook in organische vormen te krijgen. En ook dan zijn de lijnen zacht en golvend.

De leukste ronde details (zonder overkill) krijg je door heel bewust met deze balans om te gaan. Een ronde, solitaire tafel in de eethoek schreeuwt om een rond kleed. Maar een ronde salontafel gaat beter op in de zithoek als je het tapijt met de rechte bank laat uitlijnen. Hang je daar dan weer een ronde lamp boven, dan zet je het geheel echt in de spotlights. 

Ik speel momenteel naar hartenlust met harde en zachte vormen en materialen. Het geeft meer resultaat qua eenheid dan alle nieuwe likjes verf die ik ooit probeerde.

Ook interessant: bij deze trend wordt steeds vaker afwisselend gebruik gemaakt van verschillende glansgraden. Een ‘bolle glans’ geeft hardheid, een ultra matte verf zachtheid. Door hoogglans en mat te combineren, iets dat uit den boze was vroeger, versterk je het effect van beide.

Gepost door Natascha Amesz

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay