Hoe bouw je een LEGO muur?

Is jouw zoon of dochter ook een echte LEGO fan? Dan wil jij vast ook zo'n vette LEGO muur maken, zodat ze eindeloos kunnen spelen. (Op de wand! Niet onder jouw voeten…)

Vind jij ook altijd LEGOblokjes onder je voeten terug als je de kinderkamer door loopt? Zijn jouw jongens of meiden ook altijd druk aan het bouwen? Dan kon dit wel eens de oplossing voor je zijn. Alle blokjes in een doos, en bouwen doe je verticaal!

Stap 1: bepaal het formaat

Wat heb je nodig? Om te beginnen moet je bepalen hoe groot je de wand wilt maken. Ga uit van het formaat van LEGO grondplaten. De meest standaard maat is 48x48 cm, of 32x32cm. Ze zijn meestal verkrijgbaar in grijs, groen of blauw. (Leuk om dit aan te laten sluiten op de kleur van de kinderkamer.)

Stel, je wilt een wand maken die ongeveer 2 meter breed is. Dan wil je dus zowel 4 lego grondplaten naast elkaar, als boven elkaar, als je uitgaat van de 48cm maat. Je bereikt daarmee een totale hoogte en breedte van 192. Koop vervolgens een stuk multiplex in exact dat formaat.

Stap 2: voorbereidingen treffen

Je hebt om te beginnen heel goede lijm nodig. Liefst een variant die in een kitspuit past. Je hebt namelijk veel lijm nodig, en opbrengen is op die manier ook handiger. Informeer desnoods wat de beste (niet al te snel drogende) lijm is. Verder heb je goede schroeven nodig om de grote ondergrond plaat van multiplex aan de wand te schroeven (dit doe je met invallende schroeven met platte kop, zodat ze niet in de weg zitten bij het oplijmen van de LEGO grondplaten.) Gebruik voldoende schroeven, er komt behoorlijk wat gewicht aan te hangen.

Stap 3: aan de slag

Nu begint het leuke werk! Kit de randen van een grondplaat (met voldoende afstand tot de rand, anders komt de lijm eronder uit en dat is heel lastig te verwijderen met alle noppen...) en breng in het midden een kruis aan van lijm. Plaats de eerste plaat met lijm in een hoek bovenaan. En werk van daaruit steeds één opzij, één naar onder. Op die manier kun je goed in de gaten houden dat je platen goed recht op de ondergrond komen, zonder dat er naden ontstaan tussen de platen. Let op: de eerste plaat kan zakken! Om dit te voorkomen kun je deze vast tapen met duct tape.

Elke aangrenzende plaat, schuif je strak tegen de eerste, en zet je vervolgens vast aan de plaat ernaast/eronder met… LEGOblokjes natuurlijk! (Deze verwijder je weer nadat alle platen hangen, en de lijm gedroogd is.) Des te belangrijker is het dus, dat je geen lijm tussen de platen uit laat komen… Anders heb je de verbindingsblokjes straks per ongeluk vastgelijmd.

Als het goed is heb je nu een verticale wand aan de muur, waarop jouw zoon of dochter kan bouwen, teksten kan ‘schrijven' en eindeloos opnieuw kan beginnen met ontwerpen! En vergeet natuurlijk niet de wand verder ook nog leuk af te werken met een behang of een muurverf op kleur!