Wat is een plafondplint?

Naast de bekende vloerplinten en muurplinten voor aan de onderkant van een muur, hebben sommige huizen ook plafondplinten.

Plafondplinten zijn vaak een ondergeschoven kindje. Toch zijn ze bijna onmisbaar in elke woning. Of je nu een systeemplafond of spuitpleister plafond hebt, gipsplaten, MDF, lamellen of PVC… een plafondplint is altijd mooi en vaak ook heel nuttig.

Een plafondplint is (net als de vloerplint) een manier om de overgang tussen plafond en wand mooier te maken. Je omlijst feitelijk je plafond ermee. In de meeste huizen uit de jaren ‘30 en daarna, zijn standaard smalle plinten geplaatst die direct op het plafond gemonteerd zijn. In oudere herenhuizen zie je vaker hoge plafondplinten die tegen de wand geplaatst zijn.

Maar je hebt tegenwoordig zoveel méér, dat het de moeite loont een kleine renovatie van je plafondlijsten te overwegen. Zeker als je toch de ladder op gaat om het plafond opnieuw te witten, is dat een mooi moment om dit belangrijke onderdeel in je woning te vervangen.

Je kunt in het totale aanbod vier varianten plafondplinten of plafondlijsten onderscheiden. Als eerste is er de genoemde standaard plafondplint welke je direct op het plafond plaats; geen poespas.

Dan heb je de standaard plafondplint die je op de muur bevestigt, dit noem je een plafondlijst. Deze valt strak tegen de muur en heeft geen holle ruimte erachter. Deze plint wordt echter ook geleverd mét holle ruimte. Erg handig om je snoeren voor audio en of verlichting in weg te werken. Deze beide plafondlijsten worden geleverd in de stijl die bij jouw smaak en huis past, van modern of industrieel, tot landelijk of klassiek.

De laatste van de vier behoeft echter enige speciale aandacht; de kooflijst, of ook wel sierlijst. Deze lijkt in niets meer op een ‘plint'. Een kooflijst is meer een soort doosvormige constructie rondom je plafond, waarin verlichting subtiel is weggewerkt. Meestal wordt deze op maat gemaakt en het is een zeer chique oplossing voor verlichting in je woning.