Welke bevestigingssystemen zijn er voor muurplinten?

Muurplinten kun je op een aantal manieren bevestigen. Dit is mede afhankelijk van de gekozen plint en de opties die deze biedt.

Muurplinten zijn er in veel uitvoeringen. Maar daarnaast zijn er ook veel uiteenlopende bevestigingsmethoden. (Meestal bepaalt de gekozen plint de mogelijkheden, maar je kunt hier natuurlijk wel vooraf op selecteren als je wil kiezen voor een bepaald systeem..

Grofweg kun je de beschikbare systemen indelen in muurplinten met kant-en-klare bevestigingsclips of plakstrips, en deze zonder. Die laatste moeten dan worden vastgemaakt met montagelijm of met schroeven.

Van alle manieren om plinten op de muur te plaatsen, heb je twee duurzame manieren, en twee manieren die iets minder duurzaam zijn, en waarbij je na een aantal jaren waarschijnlijk opnieuw aan de slag moet. Die minder duurzame manier kan echter vaak jaren goed blijven zitten, dus als je eenvoudigweg snel of makkelijk klaar wil zijn, is dat een valide afweging.

We sommen onderstaand de mogelijkheden op in volgorde van gemak.

Plakstrip

We beginnen met de muurplint met plakstrip. Hoe handig is dat; je trekt de beschermlaag van de (op maat gezaagde) plint af, en plakt deze tegen een stof- en vetvrije muur en klaar. Deze methode is waarschijnlijk de minst duurzame, maar verreweg de gemakkelijkste. Ongeacht de krachtige lijmstrip, is de dunne laag lijm net als alle lijmsoorten, onderhevig aan de tand des tijds, en zal na verloop van tijd zijn kleefkracht verliezen. (Maar dan plak je ze desnoods waar nodig toch gewoon weer vast met nieuwe strip…)

Montagelijm

Daarna volgt de methode van montagelijm. Dit geeft iets meer rommel in verband met lijm aan de vingers en je moet tevens goed uitkijken voor overtollige lijmresten welke boven, onder of tussen de plinten uitkomen. Het is evengoed wel een heel gemakkelijke manier. Montagelijm blijft ook behoorlijk lang zitten. Maar ook montagelijm droogt na verloop van tijd uit en laat mogelijk los.

Schroeven

De beste manier om muurplinten te bevestigen, is nog altijd met schroeven en pluggen in de muur. Het is wel even boren en passen en meten, maar de plinten zitten voor altijd vast. Het enige nadeel hiervan, is dat je ze los moet schroeven op het moment dat je er nieuwe snoeren doorheen wil leiden. Soms lukt dat met wat duw en trekwerk… maar vaak niet.

Schroeven en vastklikken

Tot slot zijn er plinten met een kliksysteem. Deze hebben een speciale groef aan de achterzijde, waarin een clip valt. Deze clip bevestig je vooraf aan de muur (met schroeven) waarna je de muurplint er later eenvoudig op klikt. Dit is de meest robuuste manier om je plinten aan de muur vast te zetten en het kost je net zoveel moeite als de plinten direct in de muur schroeven. Het grote voordeel van dit systeem is echter dat je de plinten altijd weer gemakkelijk los kunt klikken als je er nieuwe draden door wil leiden. Dit is dus de meest duurzame oplossing met tevens het meeste gebruiksgemak.