Welke tinten wit zijn er?

Wie ooit met een kleurwaaier wittinten op schoot heeft gezeten, weet dat ‘wit' bepaald niet altijd wit is. Er zijn héél veel wittinten. We beperken ons daarom hier tot vier hoofdtinten die allemaal als wit classificeren in de RAL kleurcodering.

Wit is niet altijd wit. Vaak is er een beetje blauw of groen aan toegevoegd om het wit wat koeler te maken, of wat geel om hem juist wat warmer te maken. Daarnaast beïnvloedt de factor ‘glans of mat' ook de witheid. Glanzende oppervlakken lijken witter - waar super matte oppervlakken juist een schitterende ‘poederachtige' indruk geven. Wat doen al deze wit kleuren voor jouw huis en welke kleur kies je dus? De keuze voor de kleur wit kan heel veel doen voor jouw interieur.

In de bouwwereld wordt gewerkt met standaard RAL kleuren, wat het makkelijk maakt om daarbij aan te sluiten. De bekendste vier RAL wit tinten zijn: RAL 9003, RAL 9016, RAL 9010, RAL 9001. (Als je in de bouwmarkt een ‘gewone witte' latex ziet staan, is daar geen extra kleur aan toegevoegd. Deze kleur komt vrijwel overeen met RAL 9003, ook wel signaalwit genoemd; dit is ‘de witste van het stel'.)

Dit zijn de belangrijkste wittinten:

RAL 9003 (signaalwit: standaard latex wit)

RAL 9016 (verkeerswit: extra koel met beetje blauw)

RAL 9010 (zuiver wit/ gebroken wit: balans kleur met beetje geel)

RAL 9001 (creme wit: een warm wit met donkere toevoegingen)