Hoe breng ik met behang accenten aan?

Er is zoveel keuze in behang, dat je voor iedere kamer een unieke sfeer kunt creëren. Die sfeer kun je versterken door bepaalde accenten in de kamer te leggen. Met een aantal slimme trucs bereik je zo een metamorfose met behang.

Door bijvoorbeeld op één muur behang aan te brengen en de rest neutraal te houden, kun je een mooi accent in de kamer leggen. Als je dit doet, lijkt een kamer vaak optisch groter. Dit is zeker het geval wanneer je bijvoorbeeld een behang kiest met lijnen erin. Wanneer je gestreept behang horizontaal in plaats van verticaal plakt, geeft het een heel ruimtelijk effect.

Het tegenovergestelde gebeurt wanneer je twee muren die tegenover elkaar staan beide behangt met een patroon. Dat zorgt ervoor dat de muren meer op je af lijken te komen. Dit wordt dan ook afgeraden omdat het meestal te druk wordt. Wél kun je tegenwoordig kiezen voor wandvullende afbeeldingen die doorlopen over de breedte van meerdere muren. Dit geeft meer eenheid, maar het optisch verkleinende effect van de ruimte blijft.

Ga je 'all in' dan kan je kiezen voor fotobehang of een zogenaamde mural. Dit zijn wandvullende afbeeldingen van bijvoorbeeld een schilderij of landschap. Door een enkele afbeelding in plaats van een patroon te gebruiken, tover je de hele ruimte om en creeër je echt een hoekje. Dit doe je het beste op één enkele wand, anders krijg je overkill. Een mural combineren met effen behang is daarentegen een goed idee, ter vertserking van het kleureffect.

*Doe eens gek: wist je dat steeds meer mensen ook hun plafond behangen? Dit geeft een gelikt effect voor de stijl van je interieur, maar pas op, het maakt je huis ook al snel kleiner (tenzij je voor een super lichte kleur behang kiest uiteraard.) Het wordt daarom vaker gedaan bij hoge plafonds. Maar een 'plafond vullend' fotobehang in de slaapkamer of studeerkamer kan de ruimte omtoveren tot een droomplek. wat dacht je van een behang met vissen, of de cosmos op het plafond om bij weg te dromen?