Wat is bootlak?

Zoals de naam al zegt is bootlak speciaal gemaakt voor boten of jachten. Het is een coating die als doel heeft het houtwerk op de boot te beschermen en glanzend te houden.

Bootlak is speciale verf voor boten. Het wordt ook wel jachtlak, jachtvernis of botenvernis genoemd. Bootlak is bedoeld om de houten afwerking op de boot glans en bescherming te geven. Omdat boten worden blootgesteld aan zeer uiteenlopende weersomstandigheden is het belangrijk dat het hout op de boot goed beschermd is. Vanwege die beschermende eigenschappen wordt in de volksmond wel gezegd dat botenlak voor binnen ook overal geschikt voor is. Maar er zijn lakken en beitsen die hier veel beter voor gebruikt kunnen worden.

Het nadeel van een botenlak voor binnen is namelijk dat het een alkydlak (op terpentinebasis) is met een gele kleur. Al het houtwerk dat wordt behandeld met bootlak krijgt dan ook een gele tint. Daarnaast geeft verf op terpentinebasis binnen schadelijke dampen, waardoor extra maatregelen nodig zijn zoals luchten en mondkapjes.