Wat zijn lamellen?

Met de term lamellen wordt in de volksmond eigenlijk altijd verticale lamellen bedoeld. Wat zijn het?

Als je lamellen zoekt, kom je automatisch uit bij verticale lamellen. De stroken hangen verticaal aan een rail. Lamellen worden meestal gekozen om hun praktische eigenschappen. Ze kunnen met één laag compleet de inkijk tegenaan en het grootste deel van het licht tegenhouden, maar je kunt ze ook op meerdere standen zetten om het licht binnen te laten en het uitzicht open te houden.

Verticale lamellen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, breedtes en kleuren. Je hebt de keuze uit kunststof, textiel of aluminium. Bij het bedienen van lamellen kantel je de stroken waardoor je het zonlicht filtert. Je kunt dit product ook heel goed kiezen als je een raam hebt met een schuine kant, een zogenaamde slope.

Daarnaast is het goed om te weten dat er tegenwoordig zeer vernieuwend raamdecoratie is die de strakke, opgeruimde uitstraling heeft van lamellen, maar dat stiekem niet is - of niet zichtbaar is.

Voorbeelden van alternatieve lamellen: de 'verstopte' lamellen daarbij zijn de lamellen verstopt in los hangende stof. En gordijnen met een hele strakke opengewerkte vouw dat bestaat uit lange stroken, waartussen een scherpe vouw is genaaid. Daarnaast heb je nog paneelgordijnen. Deze hebben dezelfde strakke uitstraling.

De lamelbreedte varieert van 52, 70, 89 of soms zelfs 125 mm.. Dat is dan weer afhankelijk van het materiaal en de kleur die je wilt hebben.