Wat is een vinyl vloer?

Vinyl is de vloer die we vroeger 'zeil' noemden; bekend van het zwart-witte ruitje voor de keuken of de planken vloer-imitatie. Daarin is vandaag de dag een hoop geïnnoveerd...

Vinyl is een vloer die gemaakt is van kunststof, net als PVC. Het grote verschil met PVC, is dat de vinyl vloer in één keer kamerbreed gelegd wordt. Het vinyl van tegenwoordig lijk tin niets meer op dat van zeg dertig jaar geleden.

Kwaliteitsverschil

De verschillen zitten hem in de afwerkingslaag. Daarin merk je ook het kwaliteitsverschil tussen verschillende vinyl kwaliteiten. (Waarmee ook het prijsverschil te verklaren is.) In principe geldt: des te harder de toplaag, des te hoger de duurzaamheid.

Dessins

Net als PVC en laminaat is vinyl te verkrijgen in allerlei dessins zoals hout of beton look en natuurlijk het welbekende zwart-witte blokpatroon. Het aanbod is enorm.

Onderhoud

Vinyl is één van de makkelijkst te onderhouden vloeren, omdat er geen naden zijn waar vuil en stof in kan gaan zitten. Het enige waar je bij vinyl in lichte kleuren goed op moet letten, is het gebruik van schoenen met rubberen of kunststof zolen op plekken waar je vaak staat, bijvoorbeeld bij het aanrecht. Door het contact tussen beide materialen wordt een verbinding gemaakt die ervoor zorgt dat er gele vlekken ontstaan. Als je altijd op dezelfde plek op de bank zit met je voeten op de grond ontstaan gele of bruine plekken die je niet meer kunt verwijderen.