Jaloezieën schoonmaken

Het schoonmaken van jaloezieën is niet de makkelijkste klus. Hoe dunner de lamellen zijn, hoe intensiever het schoonmaken is. Hier volgen een aantal tips om het werk overzichtelijk te houden.

Jaloezieën schoonmaken kan op verschillende manieren.

  1. Stof de jaloezieën in dichte stand eerst af met een stofdoek of plumeau. Zo haal je het ergste vuil en stof van de jaloezieën af.
  2. Neem vervolgens een washand met schoonmaakmiddel (gebruik geen bijtende stof). Hiermee maak je de lamellen van de jaloezieën één voor één schoon. Ga als volgt te werk: steek je hand in het washandje, pak een lamel tussen duim en wijsvinger, en reinig zo in één handbeweging meteen de boven- en onderkant van de lamel.

Tip: In plaats van schoonmaakmiddel om de jaloezieën te reinigen kun je ook wasverzachter gebruiken. Doordat er een beetje wasverzachter op de jaloezieën blijft zitten, glimmen de jaloezieën mooi en komt er minder snel aanslag op.

Professioneel laten reinigen

Geen zin om zelf aan de slag te gaan, of wil je gewoon dat het echt goed gebeurt, kies dan voor ultrasoon laten reinigen. Dit is een manier om met elektrische trillingen het vuil af te weken. Hierin gespecialiseerde bedrijven komen bij je thuis, demonteren de jaloezie, reinigen deze, en monteren hem weer voor het raam. Even een grotere uitgaaf dan zelf aan de slag gaan, maar je hebt er dan ook geen omkijken naar en je weet zeker dat het goed gebeurt.