Hoe behandel ik verfkwasten?

De meeste verfkwasten zijn ontworpen voor intensief, herhaald gebruik. het is dus handig om te weten hoe je ze moet onderhouden.

Kwasten zijn bedoeld om vaker te gebruiken. Een kwast gaat, net als een vulpen, naar je hand staan als je vaker met dezelfde kwast schildert. Daardoor wordt het resultaat steeds beter.

Vóór het eerste gebruik moet je de kwast ontdoen van losse haren die in de kop zitten. Met behulp van een schuurpapiertje of door even te strijken langs een grove muur, verwijder je de losse haren. Die wil je namelijk niet in je schilderwerk.

Na het schilderen ga je de kwast schoonmaken. Afhankelijk van de soort verf met terpentine of water. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk verf uit de kwast gespoeld wordt. Let wel op: de verf die uitgespoeld wordt, is chemisch afval. Daarom moet je dit water opvangen. Als je dat gedaan hebt, was je de kwast na met water en verfreiniger of afwasmiddel. Doe dit net zolang tot er geengekleurd water meer afkomt en 'sop' de kwast goed uit door deze plat te drukken. Zelfs eenklein restant verf, kan je kwast doen verharden na droging. Vervolgens laat je de kwast goed drogen door de kwast op te hangen aan het gaatje onderaan de steel.

Als je een klein klusje hebt waarbij het resultaat niet echt belangrijk is, zou je ook een wegwerpkwast kunnen gebruiken. Maar die kwast heeft zeker geen positieve invloed op het eindresultaat.