Kun je behangen in de badkamer?

Behang in een badkamer. Super leuk natuurlijk. In welke andere ruimte kun je zo uitpakken als daar? In het toilet misschien, want kleine ruimtes lenen zich bij uitstek goed om een statement te maken, omdat je alles goed op elkaar kunt afstemmen.

Maar behangen in een badkamer, daar moet je toch eerst even goed over nadenken en jouw situatie bepalen alvorens je dat leuke behangetje koopt. Een absolute allereerste vereiste, is namelijk dat je badkamer goed geventileerd moet kunnen worden. Geen énkel behang, is namelijk bestand tegen condens die in een ruimte blijft hangen. Het spatwater is namelijk niet het grootste probleem…

Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen goed geventileerd. Heb je een ouder huis, maar zet je áltijd de ramen open na het douchen, ook ‘s winters, dan kun je behang in de badkamer overwegen.

Omdat behang momenteel helemaal terug van weggeweest is, lees je online her en der over behangsoorten die geschikt zijn voor natte ruimtes. Er wordt dan gesproken over vinyl behang. Vinyl behang heeft echter een onderlaag van papier of textiel, en alle behang wordt opgeplakt met in-water-oplosbaar behangplaksel… Je voelt hem al aankomen; wanneer er condens in de ruimte blijft hangen, kruipt dit ook achter het behang.

Wanneer websites je dus wijsmaken dat je een vinyl behang kunt aflakken met een transparante laag lak, kom je bedrogen uit. Het zal je alleen flink wat kopzorgen geven op het moment dat het behang deels los van de muur komt, en je de delen af moet stomen die niet loskomen. Dat gaat namelijk zeer slecht met een laklaag erover. Maar ‘afstomen' en ‘stoom' van de douche liggen natuurlijk logisch in elkaars verlengde… Met alle onwenselijke gevolgen vandien.

Er bestaat ook schuimvinyl; dat is zeker niet geschikt voor natte ruimtes! Vaak ontstaat hier de verwarring. Vroeger had je namelijk 100% schuimbehang, ook wel foam- of mousse behang. Dit was als enige wél geschikt voor de badkamer, het werd namelijk ook met niet-wateroplosbare lijm geplakt. Dit is echter niet meer verkrijgbaar. Maak dus niet de fout om voor schuimvinyl te gaan.

Het moge duidelijk zijn; bedenk goed of behang in jouw badkamer wel zo praktisch is, en opweegt tegen de risico's.