Buiten schilderen in de zon

Natuurlijk ga je niet buiten schilderen bij -10 en ook niet als het pijpenstelen regent. Nee, liever schilder je natuurlijk met een zonnetje. Er is echter ook een keerzijde aan schilderen in de zon.

Natuurlijk verven we ons buitenhout het liefste als het lekker weer is. Maar de zon kan ook een slechte invloed hebben tijdens het schilderen. De zon kan namelijk de duurzaamheid van het schilderwerk aantasten.

Is de temperatuur te hoog, of schilder je een oppervlakte in de volle zon, dan is de kans heel groot dat de verflaag te snel droogt! Blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk zijn dan onvermijdelijk omdat de vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen. Het resultaat is een lelijke glans, maar ook kunnen in de loop der tijd zwakke plekken in het schilderwerk ontstaan.

Je moet er dus altijd voor zorgen dat de verf niet te snel droogt. Een andere tip is nog om zogenoemde tweecomponenten producten bij temperaturen boven de 20°C niet te gebruiken. Die hebben kunnen namelijk nog sneller drogen als het kwik stijgt.